Смєшко каже, що "грантоїди" часто виявляються шпигунами?

П'ятниця, 30 квітня 2004, 11:34
Глава СБУ Ігор Смєшко заявляє, що Служба безпеки України не контролює іноземні громадські організації і фонди на території України.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "2000".

За його словами, СБУ "лише оперативно супроводжує їхню діяльність. Тобто, ми не намагаємося контролювати іноземну присутність, а лише виявляємо факти протиправних дій з їх боку", – сказав Смєшко.

При цьому він відзначив, що "на жаль, функціонування деяких неурядових організацій іноді використовується для проведення "інформаційно-аналітичної діяльності" у нашій країні, що відповідно до закону практично неможливо відрізнити від розвідувальної".

Глава СБУ також підкреслив, що часто представники таких організацій "мали або мають відношення до спецслужб".

"Крім того, буває, що діяльність деяких з таких організацій важко відрізнити від так званих "операцій впливу" (операції, що пропонують здійснення комплексу заходів, спрямованих на отримання вигідного іноземній державі рішення або події)", – додав Смєшко.

"Завданням СБУ в цьому напрямку є профілактика й попередження завдання шкоди політичним і економічним інтересам держави, попередження витоку секретної інформації, захист суверенітету і державної цілісності", – відзначив глава СБУ.

При цьому Смєшко нагадав, що "аналогічна діяльність у такій формі іноземних представників, наприклад, у багатьох демократично розвинених державах навряд чи була б можливою. А в такій країні, як США, де існує "реєстраційне законодавство", будь-який її громадянин може бути притягнутий до відповідальності, виходячи з факту порушення правил і умов реєстрації".

"У порівнянні з цим українське законодавство в даний час виглядає більш ніж демократично", – додав він.

Відповідаючи на питання, чи є факти не тільки "вербування агентури, але і таємного фінансування українських політичних сил з-за кордону", Смєшко відповів, що, як правило, основне фінансування іноземними організаціями політичних партій здійснюється у вигляді міжнародної технічної допомоги.

"Кошти надходять на рахунки всіляких агентств. Офіційно вони йдуть на розвиток демократії, проведення семінарів для політичних партій, розвиток ЗМІ. При цьому кошти у вигляді грантів передаються іноді українським організаціям, пов'язаним з певною партією або блоком, які необхідно підтримати", – відзначив Смешко.

"При проведенні відповідних заходів витрачається певна кількість коштів, декларується ж іноді витрата значно більшої суми, а різниця надходить у касу відповідної політичної сили..." – додав він.

На питання, чи може він підтвердити, що представник Національного демократичного інституту США, колишній директор департаменту політичного консалтингу корпорації "Аристотель Інтернешнл Інк." Дітер Деттман надає прямі політичні консультації і займається розробкою PR-компанії "Нашої України", Смєшко сказав, що тут немає порушення закону.

"Якби я вам відповів, що ми не відслідковуємо подібну інформацію, ви б, напевно, мені не повірили... Справа в тім, що порушення законів України в наданні послуг політичного консалтингу нема", – сказав він.

"Правда, треба відзначити, що іноді дії деяких представників іноземних неурядових організацій розходяться з задекларованими ними ж самими принципами надання рівних можливостей усім політичним силам і непідтримки конкретного політичного об'єднання", – відзначив глава СБУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...