Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США все одно, буде президентом Ющенко або Янукович. Аби вибори були чесними

П'ятниця, 30 квітня 2004, 13:18
Помічник заступника держсекретаря США Стівен Пайфер заявляє, що США готові працювати з будь-яким президентом України, за умови, щоб вибори були чесними і прозорими.

Про це він сказав в інтерв'ю щотижневикові "Дзеркало тижня", що вийшло в п'ятницю.

"На наш погляд, якщо в Україні відбудуться прозорі і демократичні вибори, то ми будемо готові співпрацювати і з президентом Ющенком, і з президентом Януковичем. А якщо український народ вибере когось третього, то і з ним", – відзначив Пайфер.

"Найважливіша річ для нас – це щоб в Україні відбулися вільні вибори. Ні Європа, ні Сполучені Штати не повинні визначати, хто буде президентом. Це виняткова прерогатива громадян України", – підкреслив помічник заступника держсекретаря.

За його словами, США турбували б "заходи, спрямовані на те, щоб ускладнити вільний вибір українських виборців. Це може бути тиск правоохоронних органів на кандидатів, тиск на пресу, застосування податкової інспекції в цих цілях і т.д".

На питання про те, що за даними деяких американських джерел, фірма "Greenberg, Carville & Shrum", що веде виборчу кампанію кандидата в президенти США Керрі, консультує і Віктора Януковича, Пайфер відповів, що нічого про це не чув.

"Але я не був би здивований, якби довідався, що українські політики одержують поради з приводу проведення їхніх виборчих кампаній від різних іноземних експертів. І навіть від американських компаній", – сказав він.

Говорячи про вплив Росії під час виборчої кампанії в Україні, Пайфер відзначив, що Росія "з великим інтересом буде ставитися до того, що відбуватиметься в Україні".

"Це не сюрприз для нас, оскільки Росія є найбільшим сусідом України. Безумовно, будь-яка країна може виявляти цікавість до процесу, але ми сподіваємося, що Росія так само, як і ми, буде дотримуватися лінії, відповідно до якої українці самостійно повинні прийняти рішення, хто буде їхнім президентом", – сказав він.

"Я думаю, що в цій ситуації повинні збігтися інтереси США, Європи і Росії стосовно того, що в Україні вибори повинні пройти чесно і незалежно", – додав помічник заступника держсекретаря.

Пайфер також спростував чутки про зустріч посла Росії в США Ушакова і держсекретаря Пауела, на якій нібито вироблявся спільний підхід до українських виборів.

"Є чутки, що підтверджуються, а є ті, котрі не відповідають дійсності. Ця – другого типу. Такої розмови не було", – сказав Пайфер.

"Ми намагалися пояснити росіянам американський підхід до України. І коли п'ять тижнів тому я був у Москві, питання українських виборів піднімалося. Я намагався пояснити, що американська позиція концентрується на чесності і прозорості процесів виборів, а не на конкретному кандидаті. Я не упевнений, що всі російські партнери по переговорам у це повірили, але це дійсно так", – відзначив він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...