Пайфер вважає, що "Одеса - Броди" - прекрасний шлях для інтеграції в Європу

П'ятниця, 30 квітня 2004, 13:53
Помічник заступника держсекретаря США Стівен Пайфер вважає пряме використання нафтопроводу "Одеса – Броди" одним зі способів інтеграції України в Європу.

Про це він сказав в інтерв'ю щотижневикові "Дзеркало тижня", що вийшов у п'ятницю.

Коментуючи заяву президента України, зроблену на цьому тижні, про те, що європейський напрямок нафтопроводу "Одеса – Броди" – це "глухий кут", Пайфер сказав, що в нього "трохи інше" розуміння ситуації на цей момент.

"У Німеччині і Словенії є нафтопереробні заводи, що працюють на каспійській нафті. Вона поставляється танкерами через Адріатичне і Середземне моря, а виходить, через Босфор, а потім по трубопроводу йде до цих НПЗ. Ми думаємо, що використання "Одеса – Броди" зробило би транспортування каспійської нафти дешевшим і, відповідно, її саму більш конкурентноздатною", – сказав він.

"От чому ми закликаємо український уряд створити групу, щоб проробить усі питання тарифів, замовників і постачальників; сядьте за стіл із західними компаніями і створіть реалістичний проект. Тоді Україна зможе ясно сказати, що їй більш вигідно – європейський напрямок чи реверс. Однак енергетичні компанії повідомляють нам, що вони так і не дійшли до предметної стадії цих переговорів", – відзначив помічник заступника держсекретаря США.

Говорячи про реверс, Пайфер відзначив, що це не збільшить кількість нафти, що проходить через територію України.

"Адже зараз ця нафта надходить із Росії в Одесу по залізниці. Тому виникає питання: у випадку реверсу кількість нафти збільшиться чи просто, залишивши без змін обсяги, змінять спосіб переміщення? Якщо ж нафти через Україну буде проходити більше, то в повний зріст постає проблема Босфору. У січні танкерам доводилося чекати місяцями, поки вони одержували дозвіл на проходження через протоку", – сказав Пайфер.

"Далі. Існують і в інших країн плани побудови нафтопроводів. Вони є в Румунії й Болгарії. Зараз Україна має колосальну перевагу, але якщо вона запустить нафтопровід у зворотному напрямку, то конкуренти можуть скористатися цією тимчасовою форою, і тоді Україні буде складніше повернутися до прямого використання, оскільки нафта піде іншими шляхами", – додав він.

"Комерційний прибуток від реверсу – це одне питання. Але є й інше, що має геополітичне значення. Якщо Україна хоче інтегруватися в Європу, то це один із прекрасних шляхів об'єднати свою енергосистему з енергосистемою Європи", – підкреслив Пайфер.

Відповідаючи на питання про те, що складається враження, що питання "Одеса – Броди" для США має більше значення для США, ніж участь України в ЄЕП, помічник заступника держсекретаря США сказав, що не упевнений, що саме так потрібно розуміти це співвідношення.

"Ми брали участь в обговоренні долі трубопроводу, тому що ясно бачимо питання й проблеми, які можна вирішити в такий спосіб. Що ж стосується ЄЕП, то з вересня минулого року наша позиція не змінилася: якщо Україна хоче приєднатися до єдиного простору, то їй потрібно бути обережною, щоб не створити собі бар'єри на шляху вступу до Світової організації торгівлі", – сказав Пайфер.

"Крім того, у даній ситуації виникли сумніви з приводу того, у якому напрямку має намір рухатися Україна. З одного боку, Україна заявляє про прагнення інтегруватися в Європу і євроатлантичні структури, з іншого боку – активно бере участь у формуванні ЄЕП, що викликає сумнів у щирості перших заяв. Але, зрештою, це повинно бути рішення України", – додав він.

Читайте також:

Кучма посилає журналістів до Клюєва, щоб той розказав про провал запуску "Одеса – Броди"

Пайфер не згоден з Кучмою в питанні "Одеса – Броди"

Кучма назвав аверс "Одеса – Броди" "тупиковим варіантом" і сказав все, що думає про Польщу


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...