Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від розширення ЄС Україні буде тільки користь, вважають в Єврокомісії

П'ятниця, 30 квітня 2004, 17:01
У Європейській комісії переконані в тому, що розширення Євросоюзу надасть економічні і політичні переваги Україні, підкреслює виконувач обов'язків глави представництва Єврокомісії в Україні Стеффен Сковманд.

У п'ятницю на прес-конференції на тему: "Наслідку розширення Євросоюзу для України і перспективи взаємин" Сковманд заявив: "Ми не робимо вигляд, що усе залишиться так, як було раніше до розширення ЄС). Звичайно, будуть зміни".

За його словами, із завтрашнього дня Україна стане безпосереднім сусідом "найбільшого у світі торгово-економічного блоку", що також є найбільшим ринком збуту, що включає 450 млн. осіб. "Це не означає, що вони з завтрашнього дня почнуть купувати українські товари. Однак варто пам'ятати, що тарифи на імпорт промислових товарів упадуть з 9% до 4"%, – підкреслив він.

Відповідаючи на питання журналістів, Сковманд назвав серед переваг розширення Євросоюзу те, що українські товари, послуги або люди, "як тільки вони потраплять у ЄС", зможуть вільно пересуватися в межах усього союзу, оскільки в ньому "не існує контролю на кордонах".

Крім того, за його словами, "ЄС – це приклад успішного ринку, успішної зони вільної торгівлі, це приклад створеного і функціонального митного союзу, валютного союзу, і зараз Україна знаходиться набагато ближче до всіх цих переваг".

Відповідаючи на питання журналістів, Сковманд також повідомив, що "буде значно збільшена квота експорту металу з України в країни ЄС, щоб врахувати традиційні торговельні потоки, що існували в України з новими державами-членами".

"Конкретні цифри зараз обговорюються, ведуться переговори, вони будуть залежати від того, чи буде підписана угода про сталь з Україною, і тісно пов'язані з експортним митом на метал", – підкреслив представник Єврокомісії.

За його словами, "ця квота буде єдиним кількісним обмеженням, що буде існувати для України". "Це означає, що всі ті кількісні обмеження, що існували у відносинах з новими країнами-членами ЄС, будуть скасовані. Буде існувати тільки одне кількісне обмеження, що також буде скасовано, коли Україна стане членом Світової організації торгівлі", – сказав він.

Крім того, підкреслив Сковманд, будуть скасовані "усі ті антидемпінгові заходи, що існували у відносинах України з різним країнами – членами ЄС, оскільки нові члени Євросоюзу повинні будуть застосовувати ті антидемпінгові міри, що застосовуються в ЄС".

"Ми вирішуємо цю проблему конкретно з кожною українською компанією. Існують деякі компанії в Україні, на яких ці міри можуть поширюватися, і ми їх вирішуємо індивідуально", – відзначив він.

Сковманд підкреслив, що не бачить негативних наслідків розширення ЄС для України.

У той же час допомога Україні з боку Європейського Союзу найближчим часом збільшиться в зв'язку з реалізацією програм у рамках політики "нового сусідства".

"Це будуть додаткові програми, що будуть враховувати ситуацію в Україні", – повідомила керівник торговельної секції представництва Єврокомісії в Україні Елен Крей у п'ятницю на прес-конференції "Наслідки розширення ЄС для України і перспективи взаємин".

Зараз, за її словами, Україні в середньому надається 100 млн. євро на рік. У майбутньому ця сума буде доповнюватися 20-25 млн. євро для реалізації програм у рамках політики "нового сусідства", повідомила вона.

Крей нагадала, що зараз допомога Україні надається відповідно до положення, що було затверджене 1999 року. "У це положення будуть внесені зміни, і воно буде прийняте на Раді міністрів ЄС. Відповідні пропозиції вже були зроблені", – підкреслила вона.

За її словами, у 2004 році Україні було надано 62 млн. євро, і Єврокомісія запропонувала збільшити допомогу Україні до 68 млн. євро.

Представник Єврокомісії також повідомила, що особлива увага буде в цьому плані приділятися облаштованості прикордонних пунктів на західному кордоні України, "збалансуванню тих можливостей, що є з боку ЄС, і тих можливостей, що є в України".

"Ми будемо вкладати кошти в розвиток прикордонних пунктів – в устаткування, інфраструктуру, комп'ютерне забезпечення", – відзначила вона.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЄС ОБІЦЯЄ УКРАЇНІ ПРОБЛЕМИ, ЯКЩО ВОНА ПІДЕ ДАЛІ ЗОНИ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ В ЄЕП


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування