Гербст приходив до Кучми поговорити про Ірак, а Радбез підтримав США

П'ятниця, 30 квітня 2004, 18:20
30 квітня президент України Леонід Кучма зустрівся з послом США в України Джоном Гербстом.

У ході зустрічі було обговорено актуальні питання двостороннього співробітництва України і США, зокрема в економічній сфері. Темою розмови стала також ситуація в Іраку, повідомляє прес-служба президента.

Як відомо, 30 квітня під головуванням президента України відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України.

За результатами обговорення Рада підтвердила незмінність позиції України щодо участі у Стабілізаційних силах в Іраку в межах раніше взятих на себе зобов’язань.

Український контингент і надалі виконуватиме суто миротворчі функції і не прийматиме участі в заходах, які суперечать їм. Було ще раз підкреслено, що Україна не переслідує мети нав’язувати народу Іраку вибір шляхів його подальшого політичного розвитку та способу життя і не сприятиме в цьому можливим діям інших держав, сказано в ухвалі РНБО.

"Участю свого військового контингенту у складі коаліційних сил наша держава намагається надати посильну допомогу у створенні умов для стабільного розвитку іракського суспільства", – зазначено в рішенні.

Рішенням Ради передбачено також низку заходів, спрямованих на посилення безпеки особового складу українського миротворчого контингенту. Зокрема, сплановано забезпечити підрозділи контингенту більш ефективними засобами озброєння і військової техніки, сучасними засобами зв’язку, радіоелектронної розвідки, засобами топогеодезичного та навігаційного забезпечення тощо.

У цьому ж контексті посилюється увага взаємодії з іншими країнами – членами коаліції, і в першу чергу з Польщею, при вирішенні політичних, воєнних і питань безпеки в Іраку.

30 квітня президент Кучма також провів телефонну розмову з прем`єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі.

Під час розмови Кучма підтримав зусилля уряду Італії щодо визволення з полону трьох італійських цивільних заручників, захоплених в Іраку 12 квітня цього року сунітським озброєним угрупованням "Зелені бригади".

Окрім цього, Кучма провів телефонну розмову з командувачем Українського військового миротворчого контингенту в Іраку генерал-лейтенантом Анатолієм Соборою.

У ході бесіди президент поцікавився ситуацією в українському миротворчому контингенті. Він ще раз висловив щирі співчуття родичам і друзям загиблих українських військових.

Кучма сказав, що Україна докладала і докладатиме всіх зусиль щодо подальшого посилення безпеки особового складу українських миротворців.

Під час розмови Кучма підкреслив: "Україна пишається Вами, і ми завжди з вами, хоча нас розділяє величезна відстань. Нещодавно я направив до Верховної Ради законопроект щодо надання статусу учасників бойових дій українським миротворцям, які виконують свій обов’язок у різних куточках світу. Вдома ми завжди чекаємо на вас".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...