Мороз наполягає на своєму законопроекті щодо політреформи, бо з іншими "не потрібно зв'язуватися"

Вівторок, 11 травня 2004, 00:00
Лідер фракції Соціалістичної партії України Олександр Мороз наполягає на тому, щоб народні депутати розглянули внесений ним 7 квітня поточного року законопроект щодо конституційної реформи.

Як повідомив Мороз в інтерв'ю журналістам по закінченню засідання конституційної комісії у вівторок у Києві, про це він заявив у ході засідання самої комісії.

"Мені здається, чимало представників різних фракцій підтримують цю пропозицію", – сказав лідер соціалістів.

У той же час, він підкреслив, що "розгляд знову законопроектів №4180 і №3207 по повній процедурі означає неприйняття ніяких змін до Конституції, оскільки для того, щоб навіть восени проголосувати за такі проекти, необхідно прийняти ще кілька рішень сумнівного характеру", – підкреслив Мороз, відзначивши, що мова йде про визнання "нелегітимним голосування 24 грудня", що, у свою чергу, означає визнання нелегітимності рішення Конституційного суду.

"Отут стільки сумнівних рішень, що не потрібно з ними зв'язуватися. Або ми проводимо зміни до Конституції зараз і голосуємо зміни або виправлення до Конституції до початку президентської кампанії, або ж ми піднімаємо руки і готові віддати диктаторські повноваження новому кандидатові в президенти", – відзначив Мороз.

У той же час, на його думку, на сьогоднішній день існують "усі юридичні підстави" і "політичні можливості" для того, щоб прийняти конституційні зміни до президентських виборів.

Мороз повідомив, що наступне засідання конституційної комісії відбудеться 17 травня. Воно пройде за підсумками консультацій із фракціями для того, щоб вирішити, "який законопроект (по конституційній реформі) і в якій послідовності розглядати".

У той же час координатор парламентської більшості Степан Гавриш вважає найбільш перспективним для проходження в парламенті законопроект про внесення змін до Конституції №4180.

Однак для його прийняття, упевнений депутат, необхідно, щоб максимально широка частина народних депутатів прийшли до компромісу.

"Без політичної волі, без політичних консультацій прийняття рішень про конституційні зміни неможливо на цей час", – заявив Гавриш в інтерв'ю журналістам за підсумками засідання конституційної комісії у вівторок у Києві.

За його словами, у ході засідання було досягнуто домовленості про проведення таких консультацій з лідерами фракцій і керівництвом держави. Крім того, депутати домовилися провести наступне засідання комісії в понеділок 17 травня, щоб "визначитися з перспективою голосування в сесійному залі одного з законопроектів".

Положення законопроекту №4180, внесеного більшістю, практично ідентичні з не прийнятим парламентом законопроектом №4105. Але законопроект містить інші перехідні положення, у яких, зокрема, пропонується обирати президента в парламенті і продовжити термін повноважень парламенту до 5 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування