Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокат Лазаренка: Лазаренко винен Кучмі не 50 мільйонів доларів, а "копняк під зад"

Вівторок, 11 травня 2004, 11:54
Адвокати колишнього українського прем'єр-міністра Павла Лазаренка намагатимуться довести, що він постраждав від свого політичного опонента, президента України.

Про це в коментарі радіо "Свобода" сказав адвокат Лазаренка Денієл Горовіц.

При цьому адвокати Лазаренка рішуче заперечують заяву головного свідка прокуратури Петра Кириченка, який раніше оприлюднив на суді в Сан-Франциско сенсаційну інформацію, що нібито Павло Лазаренко винен Леонідові Кучмі 50 мільйонів доларів.

"Єдине, що Лазаренко винен Кучмі – так це добрий копняк під зад, не знаю, як Ви це будете перекладати. І дуже скоро Кучма це відчує", – сказав Горовіц у розмові з радіо "Свобода.

В той же час, як зазначає експерт радіо "Свобода" з питань злочинності та корупції Роман Купчинський, колишнього українського прем'єр-міністра Павла Лазаренка можуть засудити лише за умови, якщо він порушував і американські, і українські закони.

"Американський суд не може судити Павла Лазаренка за дії, які на той час були легальними. При тому треба мати на увазі, що українське законодавство в ті роки не було досконале. Воно просто не брало до уваги всі ті можливості, зокрема, в енергетичному секторі, коли в основному майже всі розрахунки відбувалися в бартерній системі. Тобто люди, які займалися бартером, були звільнені від податків, і так далі. І ще досі українське законодавство не є досконалим у цих питаннях", – сказав Купчинський.

На запитання, чи може Лазаренко вимагати моральної чи фінансової компенсації від американського уряду, якщо мрії адвокатів справдяться і журі в Сан-Франциско вирішить, що Лазаренко не порушував законів, Купчинський сказав:

"Ні, не можна судити американський уряд. Наприклад, когось звинуватили у вбивстві, але журі встановило, що ця людина невинна. Ця людина тоді не має права судитися з державою, щоб захистити свою репутацію. Це не дозволено".

Він також зауважив, що тепер журі буде "дуже скептично" ставитися до аргументів прокуратури. "Передбачаю, що єдине, де можуть знайти вину Лазаренка, це у його стосунках з Кириченком, що він вимагав від Кириченка гроші", – додав Купчинський.

Як відомо, у п'ятницю, 7-го травня, каліфорнійський суддя Мартін Дженкінс відхилив 23 із 53 пунктів обвинувачення у справі колишнього українського прем'єра, якого судять у Сполучених Штатах за відмивання понад ста мільйонів доларів.

Зокрема, зняті всі звинувачення, які стосувалися "Єдиних енергетичних систем України" Юлії Тимошенко, а також енергетичної компанії "Ітера," продажу котеджів українському уряду та закидів у вимаганні грошей у підприємця Олексія Дідятковського. Суддя не знайшов і доказів того, що Лазаренко надурив російське акціонерне товариство "Газпром".

Водночас каліфорнійський суддя Мартін Дженкінс вважає, що й далі журі може розглядати обвинувачення в тому, що Лазаренко здирав гроші зі свого тодішнього партнера Петра Кириченка та займався махінаціями на агрофірмі "Наукова".

Ця державна структура, зокрема, купувала коров за кордоном. Як мовиться у документах прокуратури, за одну голландську корову платили по 1 300 доларів, а у відомість ставили цифру майже удвічі більшу – 2 тисячі 400. Українська держава розраховувалася за корів металом і сировиною. В результаті мільйони, як твердить прокуратура, осіли на рахунках Лазаренка.

Раніше колишньому прем'єрові, за даними його захисту, загрожувало щонайменше 20 років тюрми. Тепер адвокат Доран Вайнберґ висловив сподівання, що за пунктами звинувачення, які залишилися, вирок не перевищуватиме час, який Лазаренко вже провів за ґратами в Америці до суду, тобто – майже п`ять років.

Але точний термін адвокат не підраховував. "Я цього не робив, бо занадто зайнятий підготовкою захисту, щоб турбуватися про вирок, якого я не очікую", – сказав він.

За словами Вайнберґа, у понеділок почнуть першими виступати як свідки захисту працівники американських спецслужб Ерл (Earl) і Руона (Ruona). Українських свідків адвокат наразі не назвав.

Читайте також:

З Лазаренка знято половину обвинувачень, в тому числі щодо Тимошенко. Тепер йому загрожує менше 5 років в`язниці

Справа "США проти Лазаренка". Вся хронологія подій


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...