Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламент обмежив свободу слова

Вівторок, 11 травня 2004, 19:44
Верховна Рада прийняла в новій редакції законопроект №2663 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з урахуванням пропозицій президента України.

У разі підписання президентом нової редакції закону, до порушень законодавства про інформацію, що тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України, буде віднесено "порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави".

При цьому законом встановлено, що стосовно інформації, яка "є власністю держави і знаходиться в користуванні органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, з метою її збереження може бути відповідно до закону встановлено обмежений доступ – надано статус конфіденційної". Порядок обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, що містять зазначену інформацію, визначається Кабінетом Міністрів України.

Законом вносяться зміни до ряду законодавчих актів, у тому числі до Закону "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні". Право кожного громадянина вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації обмежено лише інформацією "відкритою за режимом доступу".

При цьому чинне законодавство не містить визначення терміну "інформація, відкрита за режимом доступу", а зазначена зміна суперечить статті 34 Конституції України, яка не обмежує права на інформацією будь-якими видами інформації.

Законом також введено адміністративну відповідальність за порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, яке призвело до розголошення такої інформації.

Також встановлено адмінвідповідальність за здійснення незаконного доступу до інформації в автоматизованих системах ("хакерство"). Право складати протоколи про зазначені адміністративні правопорушення надано Службі безпеки України.

СБУ також надано право на адміністративне затримання, особистий огляд та огляд речей при порушенні законодавства про державну таємницю або здійсненні незаконного доступу до інформації в автоматизованих системах, придбанні або зберіганні спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку, інших засобів негласного отримання інформації.

Законом також обмежено відкритий розгляд справ про адміністративні правопорушення тими випадками, коли це не суперечить інтересам охорони державної таємниці (за чинним кодексом, розгляд всіх справ відбувається відкрито).

Закон, у разі підписання президентом, набуде чинності з дня опублікування.

Нагадаємо, що закон був уперше прийнятий 09.07.2003, але був ветований президентом з технічних причин (неправильна нумерація статей, дублювання окремих положень).

Після прийняття закону проти його підписання активно виступила українська та міжнародна громадськість (проти набрання чинності законом виступили представники ЄС, ОБСЄ, Міжнародної федерації журналістів тощо), оскільки положення Закону суперечать нормам Конституції України, міжнародно-правовим стандартам у сфері забезпечення свободи слова, відкритого доступу до інформації.

Інформація Лабораторії законодавчих ініціатив.

Дивіться детальніше про зміст закону, історію проходження та результати поіменного голосування.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: