Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГЕНПРОКУРАТУРА ВВАЖАЄ ПРОТОКОЛИ "НАШОЇ УКРАЇНИ" ФАЛЬШИВИМИ

Середа, 12 травня 2004, 10:59
Генеральна прокуратура не визнала достовірними надані "Нашою Україною" оригінали бюлетенів з виборчих дільниць в Мукачевому.

Про це заявив генпрокурор Геннадій Васильєв у середу, доповідаючи по ситуації навколо виборів у Мукачевому у парламенті.

За словами генпрокурора, за подіями в Мукачевому порушено 5 кримінальних по порушення громадського порядку та викраденню бюлетенів, допитано 685 свідків, зокрема керівників державних і правоохоронних органів Мукачевого, представників дільничних комісій, 14 із 15 членів територіальної виборчої комісії, організовано 12 судових експертиз, проведено численні огляди місць подій.

Васильєв доповів, що "допити встановили, що на дільничних комісіях складалися й підписувалися протоколи, після чого вони доставлялися до тервиборчкому. Ці протоколи перевірялися, оголошувалися результати перед членами комісії та спостерігачами, а потім передавалися на збереження".

За словами генпрокурора, після цього підбито підсумок виборів і зафіксовано в протоколі. Все це було зафіксовано на камеру телеоператором та двома закордонними спостерігачами.

На підставі протоколу про результати голова тервиборчкому Переста оголосив результати виборів, де за Віктора Балогу було віддано 12 289 голосів , а за Ернеста Нусера 17 414 голосів. Було оголошено також, що різниця між переможцем і переможеним складає 5 132 голоси, зазначив Васильєв.

Генпрокурор також наголосив, що протокол підписано всіма членами комісії, які представляли різні партії, і ні в кого не було претензій.

Васильєв наголосив, що депутатами з "Нашої України" , а також членом парламентської комісії Матвієнком надано лише частину бюлетенів.

За його словами, після проведених слідчих дій встановлено, що 49 працівників дільничних комісій ставлять під сумнів свої підписи на протоколах, а частина вказала на те, що вони підписували пусті аркуші паперу та ставили на них підписи на вимогу представників "Нашої України".

Васильєв також зазначив, що наразі результатів графологічної експертизи немає, вони будуть готові тільки у червні.

В той же час на запитання депутатів Кендзьора та Хмари, які запевнили, що на власні очі бачили і чули результати за Балогу – 722, за Нусера – 334, які перетворилися потім на 22 за Балогу і 334 за Нусера, або коли 700 голосів додали Нусеру з результату 737 за Балогу, а 367 за Нусера, генпрокурор закликав депутатів прийти і дати свідчення.

Васильєв також повідомив, що щодо виборів у Мукачевому проведено 4 судових засідання, і порушень не встановлено. Він наголосив, що з наданих депутатом Балогою протоколів в Ужгородському суді 25 з 33 визнані такими, що не відповідають дійсності.

Генпрокурор повідомив, що щодо події, коли група невідомих, яка проникла до мерії та викрала частину протоколів та частину бюлетенів, зараз прокуратурою проводяться слідчі дії у цій справі.

Він також повідомив, що подано заяви від 80 депутатів "Нашої України" про притягнення до кримінальної відповідальності членів мукачівської ТВК про фальсифікацію виборів та завдання тілесних ушкоджень, а також 32 запити про події під час виборів. Всі вони долучені до матеріалів слідства.

Виступ генпрокурора викликав хвилю невдоволення у представників "Нашої України", які зазначали, що прокуратура стала на бік криміналітету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: