Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Матвієнко: фальсифікацію виборів у Мукачевому організував і координував Медведчук

Середа, 12 травня 2004, 12:10
Представник тимчасової парламентської комісії щодо подій у Мукачевому, голова комітету держбудівництва і місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко звинуватив голову президентської адміністрації Віктора Медведчука у координації й організації фальсифікації виборів у Мукачевому.

Про це він заявив у вівторок з трибуни парламенту, доповідаючи про висновки парламентської комісії щодо подій у Мукачевому.

Матвієнко відмовився коментувати доповіді "силовиків", але наголосив, що це справляє "дуже сумне" враження, всі депутати стали свідками того, що "бажання захистити правду відсутнє, що не прозвучала не тільки правда, а навіть представники МВС намагалися говорити брехню".

Він наголосив на відсутності відповідної реакції "гаранта й прем'єра" і додав, що єдина інституція, яка ще може захисти правду – це Верховна Рада, закликавши стати на її захист.

Матвієнко сказав, що він і Стретович 5 днів працювали у Мукачевому, зазначивши, що не зупинятиметься на висновках, які доповів 21 квітня голова комісії Зінченко, тільки наголосивши, що "побиття депутатів та "виборчий терор", на жаль, все це є правда".

Матвієнко наголосив, що першим висновком парламентської комісії щодо подій у Мукачевому є те, що результати виборів було сфальсифіковано. Це було "забезпечено цинічним виправленням на шляху до ТВК із дільниць", – наголосив депутат, надавши слайд, як здійснювалася така фальсифікація.

"Ці фальшиві документи під камеру були оголошені на засіданні ТВК її головою Перестою з виправленими числами", – зазначив він.

Матвієнко зазначив, що особисто винними у фальсифікації результатів виборів у Мукачевому є голова територіальної виборчої комісії Переста та його заступники Стеблик і Кутузова.

За словами Матвієнка, фальсифікація забезпечувалася "відніманням кратним 100 голосів у Балоги та додаванням цих цифр до результатів Нусера", відзначивши, що це, нехай із похибкою, підтверджується результатами екзит-полів, проведених під час виборів.

Він також продемонстрував слайд, де явно видно, "де і чому знімалися ці результати – де реальні і фальшовані дії".

Матвієнко наголосив, що результати по 4-ій виборчій дільниці суперечать здоровому глузду, зазначивши, що відповідно до протоколів участь у виборах взяли 1739 осіб, а за Нусера проголосувало 2479.

Матвієнко ще раз підкреслив, що "саме для цього (фальсифікації) була оголошена перерва о 23:00, після якої не допустили зайвих спостерігачів, у тому числі депутата Зварича, ось чому Переста ховається у лікарні, ось чому зникли протоколи".

"Вже тому прокуратура мала винести протест", – сказав депутат, закликавши генпрокурора Васильєва розбиратися саме з такими фактами.

Другий висновок, який оголосив Матвієнко, це те, що викрадення бюлетенів прикривалося міліцією. Такий висновок депутату дозволив робити, наприклад, факт, коли слідчі Бородін і Киян імітували слідство, бо на "металевому шкафу не побачили на пластиліні відбитки пальців" злочинців, що викрали з мерії бюлетені і протоколи виборів.

Він також наголосив, що "за вказівкою Швенди 20 охоронців, що охороняли мерію, були зняті і виведені на площу Ринок, а один міліціонер переведений на перший поверх". "У цей час злочинці вже були в приміщенні, і все було організовано за допомогою міліції і під її прикриттям", – підкреслив Матвієнко.

Він відзначив, що Дерновий, Варцаба Русин і Швенда, які сприяли фальсифікації, – "всі ці люди відзначені більшою посадою, і їм оголошена подяка і подані на підвищення у званні".

Депутат також відзначив, що люди з кримінальною зовнішністю "переміщалися на машинах 00 РР, що надаються за особистою вказівкою Різака, а всю роботу координував депутат облради "злодій і бандит" Чубірко".

Щодо сесії, організованої о 17 годині 20 квітня, Матвієнко зазначив, що не було витримано "жодних умов" скликання, зокрема, не дотримано часу скликання, а вів засідання не голова ради, а голова ТВК Переста.

Депутат знову звернувся до Васильєва з вимогою опротестувати рішення сесії.

Матвієнко наголосив, що головний висновок – це те, що такої ситуації не було б "без благословення зверху". "Типологічна подібність у Мукачевому до подій у Донецьку вказує на те, що вони координувалися з кабінету голови президентської адміністрації, бо одна відома політична сила прагне контролювати Україну від Заходу до Сходу", – зазначив він.

Він відзначив, що Янукович порадив "після Донецька запастися памперсами, а після Мукачевого – замовк".

"Вибори в Мукачевому стали для режиму репетицією президентських виборів і робилися не для узгодження кандидатури єдиного кандидата від влади. Медведчук хотів показати і президенту, і прем'єру, що тільки я можу забезпечити вашу перемогу на виборах. Це думаю, є справді народженням того фашизму, про який питав мій колега Шуфрич", – зазначив Матвієнко.

Він закликав депутатів "стати над партійними розбіжностями і стати гарантом закону, який не хоче гарантувати ніхто, і врятувати ту надію, якою ще живе наш народ".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування