Причиною вибухів на складах у Мелітополі, крім "бичків", став мішок з-під пороху

Середа, 12 травня 2004, 18:50
Військові склади під Мелітополем могли загорітися від мішка з-під пороху, який, запханий між стелажами зі снарядами, тлів.

До таких попередніх висновків дійшла прокуратура у встановленні причини вибухів, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

В ході розслідування встановлено, що в день виникнення пожежі на одному з майданчиків військової частини виконувалися роботи зі штабелювання боєприпасів. Під час них, за повідомленням прес-служби, кілька військовослужбовців грубо порушили правила пожежної безпеки. Вони палили цигарки, а один з них навіть підпалив порожній мішок з-під пороху.

За результатами розслідування, побачивши, що наближається керівництво, військовослужбовець похапцем загасив мішок і запхав його під стелажі зі снарядами. "І все це відбувалося на майданчику, де розбиралися снаряди, а відповідно, все було вкрито пороховим пилом", – підкреслює прес-служба.

"За десять хвилин по тому військовослужбовці залишили майданчик на обідню перерву. А ще через кілька хвилин на ньому виникла пожежа, яка і призвела до вибухів", – сказано у прес-релізі.

У результаті пожежі, повідомляє прес-служба, за попередніми даними, "сума збитків, завданих Міністерству оборони України, становить понад 2 млрд. 252 млн. гривень. Збитки цивільного населення – майже півтора мільйони гривень", і ця цифра ще уточнюється.

Військовою прокуратурою Південного регіону України затримано трьох військовослужбовців, які підозрюються у причетності до виникненні пожежі на військових складах у Мелітопольському районі Запорізької області, повідомляється у прес-релізі.

А 6 травня 2004 року прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом необережного знищення військового майна, яке спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки, а також недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності військової влади.

Крім того, в ході розслідування з’ясовано, що влітку 2003 року у цій військовій частині вже траплялася пожежа. Тоді під час проведення робіт з розбиранням боєприпасів на відкритому майданчику частини загорівся порох, вилучений з розібраних артилерійських снарядів, але вогонь вдалося вчасно локалізувати.

Про цей факт, вказує прес-служба, було повідомлено командиру частини. Втім, він не вжив належних заходів для запобігання повторенню вибухонебезпечної ситуації у майбутньому і формально поставився до подань про усунення порушень щодо зберігання зброї та боєприпасів, які надходили з органів прокуратури та пожежної безпеки МНС.

З огляду на це, 8 травня 2004 року стосовно командира зазначеної військової частини порушено кримінальну справу за фактами недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності військової влади, що спричинило тяжкі наслідки.

Того ж дня командир частини був затриманий. 11 травня суд подовжив термін утримання його під вартою до 10 діб.

В ході досудового розслідування з’ясовано і ще чимало інших фактів порушення законодавства у цій військовій частині. Розслідування триває.

Читайте також:

Мартиросян: "Зараз хочуть знайти крайніх, цих двох солдатів – 100%, що це стрілочники"


ГРАНДІОЗНА ПОЖЕЖА СКЛАДІВ ПІД МЕЛІТОПОЛЕМ ТРАПИЛАСЯ ЧЕРЕЗ НЕДОПАЛОК?

КУЧМА ПРИЗНАЧИВ ЯНУКОВИЧА ВІДПОВІДАЛЬНИМ ЗА БОЄПРИПАСИ

Мінздоров'я спростовує дані про численні жертви в Запорожжі

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИЛА СПРАВУ ПРОТИ КЕРІВНИЦТВА МІНОБОРОНИ

Пожежу на складах у Запорізькій області гасить дощ

Марчука, Васильєва, Смєшка та Реву кличуть до парламенту через загрозу "техногенної катастрофи"

Катастрофа у Запорізькій області: 5 осіб загинуло, 5 000 евакуйовано. Поруч з місцем вибухів – Запорізька АЕС

ВИБУХИ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ?

ВИБУХОМ СКЛАДУ СНАРЯДІВ ЗНЕСЛО ПІВСЕЛА І ЗАЛІЗНИЧНУ СТАНЦІЮ

Генпрокуратура попереджала Міноборони, що почнуться вибухи

Януковичу "прикро" через вибухи в Запорізькій області


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування