Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клюєв каже, що "Одеса - Броди" давно б качав нафту, якби він мав право підпису

Середа, 12 травня 2004, 19:14
Технічні питання транспортування нафти нафтопроводом "Одеса – Броди" вирішені, отримані банківські гарантії для закупівлі технологічної нафти, а запуск нафтопроводу затягується через затримання із підписанням відповідних контрактів керівництвом "Укртранснафти", повідомив віце-прем'єр Андрій Клюєв на прес-конференції в четвер.

"Фахівцям треба більше займатися роботою, а не політикою – є питання, чому в травні немає нафти в нафтопроводі. Ми знаємо, що є вже і нафта, і пропозиції по нафті, і вирішені чисто технічні питання. Тому єдине, що залишилося, – щоб наші фахівці підписували контракти і почали працювати", – заявив він.

Віце-прем'єр додав, що якби сам міг підписувати ці контракти, то вони давно вже були б підписані.

Клюєв підкреслив, що "Укртранснафта" як транспортна компанія не збирається купувати або продавати нафту.

"Є драфти контрактів "качай або плати", є банківські гарантії на $100 млн., щоб придбати технологічну нафту, – ці папери необхідно оформити і почати працювати", – заявив він.

Віце-прем'єр також додав, що практично вирішено проблеми транспортування каспійської нафти зі Словаччиною, що затримало реалізацію проекту більш ніж на місяць.

Першу чергу нафтотранспортної системи "Одеса – Броди" здано в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти на рік. Передбачається також розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік.

Кабінет міністрів 4 лютого цього року ухвалив рішення про використання нафтопроводу "Одеса – Броди" в прямому напрямку.

ТНК-ВР пропонувала Україні поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals як товарний кредит на три роки для заповнення "Одеса – Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

Президент України Леонід Кучма наприкінці квітня висловив сумнів в економічній доцільності прямої роботи нафтопроводу, ще раз заявив про необхідність якнайшвидшого його запуску в роботу і поклав відповідальність за наповнення нафтопроводу на Клюєва.

За повідомленням прес-служби президента, 12 травня Леонід Кучма зустрічався з віце-прем’єром Андрієм Клюєвим.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кучма посилає журналістів до Клюєва, щоб він розповів про провал запуску "Одеса – Броди"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування