Спілка журналістів закликатиме бойкотувати депутатів - душителів свободи слова

Четвер, 13 травня 2004, 12:23
Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко критикує відмову Верховної Ради у середу внести зміни до статті Цивільного кодексу.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Лубченко вважає, що "у законодавчому плані інформаційний простір нашої держави все більше перетворюється на мінне поле української журналістики", сказано в прес-релізі.

Так голова НСЖУ прокоментував відмову Верховної Ради змінити редакцію статей 277 і 302 Цивільного кодексу України.

Одна з них передбачає, що негативна інформація про особу вважається недостовірною, а друга – що офіційні заяви посадових, службових осіб є достовірними.

За наявності таких статей, вважає голова НСЖУ, "втрачається всякий сенс існування журналістики, у пустопорожні балачки перетворюються розмови про свободу слова, адже ЗМІ і журналісти позбавлені можливості об’єктивно показувати діяльність чиновників, ставити під сумнів їхні реляції про нібито досягнуті успіхи".

Крім того, Лубченко звертає увагу, що незважаючи на неодноразові звернення НСЖУ, журналістських колективів і громадських організацій, парламент досі не відновив пільги зі сплати податку на додану вартість з передплати і розповсюдження друкованих ЗМІ.

Це "вже призвело до зменшення у другому кварталі цього року на 253 тисяч примірників передплатних тиражів газет і журналів всеукраїнської сфери розповсюдження", наголошується у коментарі голови НСЖУ.

На думку Лубченка, "депутати Верховної Ради, все більше втягуючись у передвиборне протистояння політичних сил, забувають, що народ їх обрав для того, аби вони створювали умови для побудови справді демократичної і правової України, а не для задоволення власних амбіцій".

"У цих умовах огріхи законодавчого процесу можуть завдати непоправної втрати", – додає Лубченко.

Голова НСЖУ вважає, що Верховна Рада має якнайшвидше виправити статті 277 і 302 Цивільного кодексу України та прийняти законопроект №4486 про відновлення для преси пільг з ПДВ.

Також Лубченко заявив, що "Спілка готова закликати колег до інформаційного бойкоту діяльності тих народних депутатів, які своїми незваженими діями хочуть задушити свободу слова, право журналіста на професійну діяльність", повідомляє прес-служба НСЖУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...