Слухання в Конгресі США: вибори президента України – найголовніша подія у Європі в 2004 році

Четвер, 13 травня 2004, 14:01
"Ми вважаємо, що передачу "Кольчуг" було санкціоновано. Однак ми не впевнені, що така передача відбулася", - заявив у своєму виступі на слуханнях з питань американсько-українських відносин у Конгресі США Стівен Пайфер, другий секретар державного департаменту США і колишній посол в Україні.

Слухання "Майбутнє України та інтереси Сполучених Штатів" проводилися підкомітетом у європейських справах Комітету з міжнародних відносин Палати представників Конгресу США. Однією з цілей засідання було ознайомлення конгресменів, які у кінці травня відвідають Київ, з останніми політичними подіями в Україні.

Крім Стівена Пайфера, свідками на слуханнях виступили Надія Дюк, директор програм Європи й Євразії Національного фонду підтримки демократії, та Андерс Аслунд, директор програм Росії і Євразії дослідницького Центру Карнегі.

У своєму виступі посол Пайфер окреслив сучасний розвиток України – від позитивної економічної ситуації до нерозкритої справи вбивства Георгія Гонгадзе. Однак, основою його виступу, як і двох інших доповідачів, були проблеми демократії і президентських виборів в Україні.

"Немає в Європі більш важливішої події, ніж президентські вибори в Україні у жовтні 2004 року", – заявив Андерс Аслунд.

"Фокусом політики США щодо України повинні бути питання демократії", - додав він.

"Вибори у жовтні – це верхівка айсберга, що представляє величезну системну проблему. Керівна еліта в Україні до великої міри складається з тих самих людей, які правили Україною за комуністів", - сказала Надя Дюк.

Закриття радіо "Свобода" і "Континент" в момент початку суду над Лазаренком в США, процвітання темників і внесення судового позову проти "Української правди" – реалії сьогоднішньої політичної ситуації в Україні, вважає пані Дюк.

"Флагман незалежних інтернет-видань – "Українська правда", засновника і головного редактора якого Георгія Гонгадзе було знайдено без голови у листопаді 2001 року – знову під пресингом з боку відкритої судової справи, придуманої адміністрацією президента", - додала вона.

На думку Андерса Аслунда, у разі проведення в Україні чесних виборів Віктор Ющенко має найбільші шанси перемогти. Росія як держава буде всіляко допомагати Віктору Януковичу, а російські олігархи, що мають економічні інтереси в Україні, будуть балансувати між двома кандидатами.

Створення ЄЕП не буде мати вирішального значення у відносинах з Росією, оскільки всі попередньо укладені угоди про вільну торгівлю не працювали.

"Формально Україна і Росія мали б мати вільну торгівлю згідно з угодою 1993 року між всіма 12 членами СНД, - вважає пан Аслунд. - В реальності ж умови вільної торгівлі часто порушувалися. Як тільки українські підприємства успішно продавали свою продукцію в Росії, наприклад, труби, горілку або шоколад, Росія вводила суворі торгівельні перешкоди. Україна робила те саме щодо російських експортерів".

Візит американських конгресменів до столиці України в кінці травня 2004 року буде черговою спробою Вашингтона переконати Київ в необхідності проведення чесних і справедливих виборів.

Читати також:

Конгрес США обговорить майбутнє України та інтереси Америки

ПІНЧУК ВЕЗЕ БЖЕЗИНСЬКОГО ДО КИЄВА

СЕНАТ США ЗБИРАЄТЬСЯ ЗАЯВИТИ ВСЕ, ЩО ДУМАЄ ПРО ВИБОРИ В УКРАЇНІ


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування