Через заступника міністра економіки Україна може не потрапити до СОТ?

Четвер, 13 травня 2004, 20:52
Дії заступника Міністра економіки України Валерія П'ятницького можуть призвести до провалу вступу України до СОТ і завдати серйозної шкоди українському бізнесові.

Про це говориться у відкритому листі директора АГТ "Консалтинг" Володимира Грановськи, з яким звернувся в четвер до директора представництва Світового банку в Україні Душана Вуйовича.

"Ми вважаємо, що Міністерство економіки і з питань європейської інтеграції України грубо порушило умови тендера на виконання Консультаційного завдання в рамках проекту "Впровадження Голландського гранта № TF 050270", – говориться в заяві.

"Тендер проходив у закритих умовах, і учасники тендера були сповіщені про його результати вже після того, як компанія, яка виграла, почала свою діяльність у рамках проекту "Впровадження Голландського гранту № TF 050270", – говориться в документі.

Також у заяві затверджується, що раніше уже висловлювалася стурбованість ходом тендера і направлялися відповідні листи Марку Девісу (представництво Світового банку в Україні) і Миколі Деркачу (міністрові економіки і з питань європейської інтеграції України). Однак відповідей на ці листи не було.

"Ми відкрито обвинувачуємо першого заступника міністра економіки України Валерія П'ятницького у використанні службового становища й домовленості з народним депутатом Сергієм Касьяновим при проведенні тендера", – говориться в документі.

"Особливо ситуація навколо проведення тендера турбує нас тому, що схожі методи роботи Валерій П'ятницький використовує при проведенні переговорів по вступі України до СОТ, у результаті чого український бізнес останнім довідається про їхні підсумки", – говориться в заяві.

"Ми вважаємо, що дії Валерія П'ятницького можуть призвести до провалу вступу України до СОТ і завдати серйозної шкоди українському бізнесові", – говориться в документі.

АГТ висловлює готовність до публічної дискусії і хоче одержати "публічне роз'яснення" від П'ятницького з приводу того, які критерії використовувалися для вибору переможця тендера і чому учасники тендера не були сповіщені про його результати в покладений термін.

Як пояснили в АГТ, "фінальною" датою надання документації для участі в тендері на одержання гранта на підготовку доповідей, присвячених різним аспектам вступу України у СОТ, було 17 лютого. Підсумки тендера мали бути оголошені через тиждень після цієї дати, 24 лютого. Однак інформацію про підсумки тендера компанія одержала від П'ятницького лише 12 травня.

У той же час у ході тендера AГТ "Консалтинг" відмовляли в наданні інформації про учасників тендера.

"Невідомі критерії, на підставі яких тендерний комітет порівнював
кваліфікацію учасників тендера (відповідно до Положення, тендер мав визначити компанію з кращою кваліфікацією)", – відзначили в АГТ.

"AГТ "Консалтинг", будучи досвідченою компанією в області організації і проведення інформаційних кампаній, протягом чотирьох років готує аналітичні доповіді і проводить заходи, присвячені різним аспектам вступу України до СОТ", – додав співбесідник.

У тендері також брала участь "відома і досвідчена" міжнародна компанія "Willard Group". Однак кращою була визнана кваліфікація Українського центра міжнародної інтеграції, близька, за словами співрозмовника, до народного депутата Сергія Касьянова структура.

"Цей центр був створений менше року тому, і його кваліфікація в організації й проведенні інформаційних кампаній (тендер шукав організацію для проведення інформаційної кампанії на підтримку ідеї вступу України до СОТ), без сумніву, непорівняно нижче кваліфікації інших учасників (АГТ, наприклад, працює ринку 6 років)", – відзначили в АГТ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування