Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОСЛУНД РАДИТЬ ВАШИНГТОНУ РІЗКІШЕ КРИТИКУВАТИ УКРАЇНУ ПЕРЕД ВИБОРАМИ

П'ятниця, 14 травня 2004, 12:03
Директор програм у справах Європи та Євразії Фонду Карнеґі у Вашингтоні Андерс Ослунд називає президентські вибори в Україні головною подією для Америки у Європі цього року.

Таку думку він висловив під час слухань щодо України у Конгресі США у середу, передає радіо Свобода.

Ослунд наводить дані, що на передвиборчу кампанію в Україні цього року збираються витратити 200-300 мільйонів доларів, тобто більше, ніж тратить на своє переобрання президент США Джордж Буш.

І це при тому, що ВВП України становить лише піввідсотка ВВП Америки. Як вважає Ослунд, від цих виборів залежить, Україна буде демократією чи авторитарною державою. Також стане ясно, чи інтегрується Україна із Заходом.

Експерт Фонду Карнеґі дав конкретні поради офіційному Вашингтону. Ослунд закликає різкіше засуджувати всі прояви тиску на незалежні мас-медіа в Україні і робити це на вищому рівні.

Така реакція має бути, коли українська влада використовує податкові органи для тиску опозицію.

З одного боку, президент США Джордж Буш дякує президентові Кучмі за Ірак, а з іншого, представники Держдепу середнього рівня нарікають на утиски демократії в Україні. Напрошується висновок, що війська в Іраку важливіше за все, тому рівновагу в американській політиці щодо України треба відновити, заявляє Ослунд.

Крім цього, Захід повинен активніше допомагати Україні інтегруватися у західні структури, вважає експерт. В інтересах Америки якнайшвидше приєднання України до Світової організації торгівлі. Для цього у Києві мають ухвалити нове, суворіше законодавство у сфері інтелектуальної власності. І це станеться після виборів, незалежно від того, хто їх виграє, прогнозує Ослунд.

Він також закликає Сполучені Штати визнати Україну державою з ринковою економікою. Експерт вважає, що Білий дім занадто багато уваги присвячує питання, у який бік має текти нафта трубопроводом "Одеса – Броди". Це питання не повинно бути сферою американських інтересів з огляду на те, що в Україні вже є конкурентний нафтовий ринок, говорить експерт.

Загалом у своєму виступі на слуханнях у Конгресі Андерс Ослунл присвятив чимало уваги українській економіці. На відміну від політичного життя, успіхи тут незаперечні. У 99-му році на зміну тіньовим торговцям, які більше заробляли на зв'язках зі владою, ніж на ринку, прийшли реальні компанії.

Ослунд називає флагманами української економіки металургійні корпорації, такі як "Систем Капітал Менеджмент" та "Індустріальний Союз Донбасу" у Донецьку та "Інтерпайп" і "Приват" у Дніпропетровську. Ослунд переконаний, що важливу роль у відродженні українського господарства відіграли і російські компанії.

З огляду на те, що Росія раніше почала ринкові реформи, її фірми успішніші, ніж українські. Як каже експерт, росіяни допомогли Україні створити мережу сучасних бензоколонок, запустити нафтопереробні заводи і загалом за допомогою конкуренції тримати нижчими ціни на пальне.

Російським бізнесменам, які працюють в Україні, теж має значення, хто буде господарем у Києві. Але їхня роль, за словами Ослунда, не є очевидною. На попередніх виборах росіяни, так би мовити, розкладали яйця у різні кошики.

Тепер російська влада, мабуть, вимагатиме від своїх підприємців, щоб ті підтримували на виборах в Україні ставленика олігархів. Але з огляду на нинішню кампанію тиску на великий бізнес у самій Росії, це в Кремля може і не вийти. Не виключено, що реальний інтерес бізнесменів – обмежити вплив російської держави на Україну. Як припускає експерт, через це на виборах восени російські бізнесмени можуть стати непередбачуваною картою.

Андерс Ослунд був економічним радником українського уряду протягом 1994-1997 років.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування