Різак вважає, що постанова про його звільнення не має нічого спільного із законністю

П'ятниця, 14 травня 2004, 13:12
На думку закарпатського губернатора Івана Різака, прийнята Верховною Радою України постанова, що рекомендувала звільнити з займаних посад його та керівника обласного УМВС, є зведенням рахунків.

Про це йдеться у коментарі, переданому УНІАН прес-службою Закарпатської облдержадміністрації.

"Все, що відбулося в парламенті, я сприймаю дуже спокійно. Бо все це не мало нічого спільного ні із законністю, ні з об'єктивністю, ні з серйозними оцінками", – вважає Різак.

За його словами, "відбувалося зведення рахунків, спроба помсти однієї політичної сили".

"Якщо окремі політики, подібні до Віктора Ющенка, ставлять очевидні речі з ніг на голову, вустами своїх нардепів поширюють абсолютну брехню і при цьому успішно провокують парламент на прийняття абсурдних рішень, то саме це і є найбільш реальна та серйозна загроза для майбутнього нашої держави", – заявив Різак.

При цьому голова облдержадміністрації спростовує твердження "Нашої України" про фальсифікацію мукачівських виборів і заявляє, що фальсифікацією займаються після 18 квітня 2004 року "особисто Ющенко і вся його фракція разом з іншими опозиціонерами".

Зокрема, Різак зазначає, що протоколи про результати виборів мера Мукачевого, які представили ющенківці до суду, "виявились сфальсифікованими".

Як повідомлялося раніше, у Мукачевому Закарпатської області 18 квітня відбулися вибори міського голови. Основними конкурентами були кандидат від "Нашої України" Віктор Балога і підтримуваний СДПУ(о) Ернест Нусер.

За даними депутатів-нашоукраїнців, на виборах переміг Балога – розрив у голосах із Нусером становив 5,5 тисяч. Однак територіальна виборча комісія оголосила рішення про перемогу Нусера, причому з відривом у 5 тисяч голосів.

Під час виборів на кількох виборчих дільницях сталися надзвичайні події. За даними спостерігачів, протягом кількох годин групи із 20-30 молодиків бійцівської статури громили виборчі дільниці, де засідали комісії та перебували народні депутати.

Депутати зауважували, що погроми починалися лише тоді, коли на тій чи іншій дільниці після завершення підрахунку голосів ставало зрозуміло, що перемагає висуванець блоку Віктора Ющенка Віктор Балога.

На усіх дільницях чергували наряди міліції, яких було відряджено на вибори із усієї області. Депутати-опозиціонери стверджують, що міліція не протидіяла хуліганам. На виборчій дільниці побили голову парламентського комітету з питань охорони здоров'я, відомого нейрохірурга Миколу Поліщука. Крім того, коли о 4-й ранку 19 квітня народні депутати Роман Безсмертний, Тарас Стецьків, Петро Олійник і Юрій Павленко намагалися потрапити у тервиборчком, їх побили "беркутівці".

У Верховній Раді кілька разів заслуховували керівників СБУ та МВС про події під час виборів в Мукачевому.

12 травня Верховна Рада України прийняла постанову, якою рекомендує президенту України Леоніду Кучмі і міністру внутрішніх справ Миколі Білоконю звільнити губернатора Закарпатської області Івана Різака і керівників правоохоронних органів цього регіону, у тому числі начальника обласного управління внутрішніх справ Варцабу і його першого заступника Русина.

"За" проголосували 238 депутатів із 410, зареєстрованих у залі. Не голосували фракції СДПУ(о), "Трудова Україна", "Народовладдя" і "Народний вибір". По одному депутату проголосували з фракцій АПУ та "Демініціативи", 4 депутати – від фракції "Регіони України". Решта груп і фракцій голосували майже у повному складі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування