Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колишні дипломат і тілоохоронець ламають стратегію прокуратури у справі "США проти Лазаренка"

Неділя, 16 травня 2004, 17:39
У судовому процесі "США проти Лазаренка", який триває у каліфорнійському суді, минулого четверга виступив колишній український дипломат Василь Коваль.

Він розповів про деякі темні сторінки минулого Лазаренкового партнера Петра Кириченка й про те, як його самого, за власними словами, переслідувала Генеральна прокуратура України, повідомляє радіо "Свобода".

Адвокати Лазаренка далі намагаються переконати суд, що їхній підзахисний не міг вимагати в Кириченка гроші – таке одне з головних звинувачень, які залишилися в справі проти колишнього прем’єр-міністра України.

Коли польські правоохоронці звинуватили Кириченка в убивстві 1995 року, Василь Коваль, який тоді працював у посольстві України в Варшаві, втрутився, щоб домогтися Кириченкового звільнення.

У свідченнях, записаних на відео, Коваль заявив, що отримав листа і телефонний дзвінок від тодішнього міністра Кабінету міністрів Валерія Пустовойтенка з проханням надати допомогу Кириченкові. За словами Коваля, схожого листа написав і Лазаренко.

Кириченка звільнили через місяць після затримання. Але дії Коваля на Кириченків захист вилізли йому боком, коли 1999 року його арештувала Генеральна прокуратура України.

Серед звинувачень Генпрокуратури проти Коваля було й знищення польських доказів у справі Кириченка; Коваль це заперечує. Коваля засудили до п’яти з половиною років ув’язнення.

Як стверджував захист Лазаренка поза залою суду, Ковалю влаштували допити з залякуваннями й нелюдські умови у в’язниці – через те, що Коваль був пов’язаний із Лазаренком і партією "Громада".

Скарги Коваля на Генпрокуратуру й на Україну, як заявили Лазаренкові адвокати, чекають на розгляд у Європейському суді з прав людини.

Коваль тим часом у своєму свідченні визнав, що був політично близький до Лазаренка. Але він заперечив, що допомагав Кириченкові з цієї причини.

"Мої обов’язки перед Кириченком було встановлено законом", – сказав він. За його словами, українські громадяни мали тоді з польською владою стільки проблем, що в посольстві був спеціяльний працівник, який "підтримував постійні контакти з польськими правоохоронцями".

Коваль також розповів про поїздку Лазаренка до Варшави ще напередодні затримання Кириченка. Коваль вечеряв із Лазаренком і Кириченком у готелі "Марріотт", і за його словами, обидвоє "цілком дружньо" ставилися один до одного.

Як посвідчив Коваль, Лазаренко, на той час голова адміністрації Дніпропетровської області, цікавився, як можна було б торгувати з Польщею на користь області, але не згадував про жодні особисті ділові інтереси.

Образок теплих узаємин між Лазаренком і Кириченком, що його змалював Коваль, повторив і Олександр Мазаренко, один із колишніх Лазаренкових особистих державних охоронців.

За словами Мазаренка, Кириченко був один із малої жменьки людей, хто мав вільний доступ до Лазаренка в часи його прем’єрства. "Його (Кириченка) завжди радо вітали, – сказав Мазаренко. – Одного з небагатьох".

Мазаренко, який охороняв Лазаренка й у закордонних поїздках, сказав, що Кириченко супроводжував Лазаренка в усіх подорожах і взагалі "був членом його (Лазаренкової) команди", який відвідував кабінет Лазаренка по 10–15 разів на місяць.

А на запитання, чи хоч коли-небудь здавалося, що Лазаренко залякує Кириченка, Мазаренко розсміявся, а потім відповів: "Ніколи". "Вони близько приятелювали, і, як у нас кажуть, були майже як брати", – сказав Мазаренко.

На сайті радіо "Свобода" також розміщено вражаючі фотографії Менської в’язниці, де перебував Коваль. Їх передали адвокати Лазаренка.

Читайте також:

З Лазаренка знято половину обвинувачень, в тому числі щодо Тимошенко. Тепер йому загрожує менше 5 років в`язниці

На суді над Лазаренком розповіли, як він став хрещеним батьком

ЛАЗАРЕНКО СПОДІВАЄТЬСЯ, ЩО ВЖЕ ЦЬОГО РОКУ ПОВЕРНЕТЬСЯ В УКРАЇНУ

У справі Лазаренка допитали його масажиста

"Громада" обіцяє, що Лазаренко незабаром повернеться, щоб перемогти режим Кучми

Адвокат Лазаренко: Лазаренко винен Кучмі не 50 мільйонів доларів, а "копняк під зад"

Читайте також інші матеріали про суд над Лазаренком в Каліфорнії:

Справа "США проти Лазаренка". Вся хронологія подій


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...