Чалий у відставці. Кінець євроінтеграції?

Понеділок, 17 травня 2004, 11:13
Те, що в України проблеми з євроінтеграцією, можна було здогадатися давно. Однак останні події підводять до підозри, що ідеться взагалі про денонсацію цього декларативно-стратегічного курсу. Якщо єдине досягнення у цьому напрямі – перемога Руслани на "Євробаченні", то тим гіршою є оцінка Кучмі. Який два роки тому, у травні 2002 року проголосив документ під назвою "Європейський вибір".

За останні три дні сталися дві знакові події, які доповнили архів розчарувань. Минулої суботи Кучма звернувся до нації з нагоди Дня Європи. Семиповерховий пафос привітання – і один малопомітний факт: у тексті жодного разу не згадано словосполучення "європейська інтеграція".

Загалом враження від цього привітання: це або невдалий жарт, або вдале знущання.

Другий знаковий факт мав місце в п'ятницю – саме напередодні дня Європи Кучма задовольнив прохання про відставку одного із найщиріших лобістів європейського вибору для України, першого заступника глави МЗС Олександра Чалого. Крок ще більш знаковий, адже це сталося напередодні щорічної Ради співпраці Україна-ЄС, на яку їде Янукович у цей вівторок.

Тепер в Україні залишилися три великих євроінтегратори. Перший – це уповноважений України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції, він же - перший віце-прем'єр Микола Азаров. Який, схоже, поклав життя на те, щоб стати одним із авторів проекту реставрації СРСР.

Другий геній євровибору – секретар Державної ради з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, заступник глави адміністрації президента Анатолій Орел. Він, видно, взяв собі за мету знищення МЗС як самостійної структури, цього головного "розсадника" євровболівальників.

Ну і третій головний європеєць – це голова цієї ж Держради, автор тези про "європейський вибір", Леонід Кучма.

Вчинок

Олександр Чалий п’ять років працював першим заступником головного дипломата в Україні. Він пішов у відставку з мирним формулюванням – через бажання "повернутися до науково-викладацької роботи". Напевно, далі євролоббі України буде просити їх звільнити в зв'язку із необхідністю доглядати за присадибною ділянкою та домашньою худобою. Оскільки роботи їм у владі буде не дуже багато.

Чалий – знакова людина в структурі української влади. Він має деяку набридливу для Брюсселя впертість, але він не припиняв боротися за європейську Україну навіть коли це виглядало як кроки відчаю.

Чалий захищав тезу про євроінтеграцію України за кілька тижнів до створення ЄЕП. Підкреслюючи, що ЄЕП і ЄС взаємовиключають один одного: "Двох інтеграцій жодна країна світу одномоментно допустити не може. Це як квадратура кола, суперечність сама у собі".

"Я хочу сказати, що переговорний процес по ЄЕП далеко не завершений. І буде завершений тоді, коли Верховна Рада ратифікує документ. А цей ще досить значний процес попереду", - сказав Чалий 26 серпня 2003. Через півроку цей "значний процес" закінчився – парламент ратифікував ЄЕП.

Чалий був помічений у Верховній Раді у той день. Мета його візиту залишається невідомою: чи це була остання спроба пояснити ще спроможним мислити депутатами, куди вони повертають Україну. Чи це був єзуїтський наказ Кучми до дипломатів іти та агітувати депутатів за ЄЕП. Так само як гарант у січні цього року кинув Чалого разом із міністром Грищенком переконувати ПАРЄ не ухвалювати жорстку резолюцію проти України.

Тоді в підсумку і резолюція не зазнала жодних змін, і для когось з'явився аргумент кивати на МЗС, що наче це воно винне, бо не змогло змінити думку євродепутатів. Хоча справжні винуватці принижень України в Страсбургу сиділи в Києві. І, не виключено, раділи з поразки євроінтеграційної команди української влади.

Колись Чалий змусив вийти із рівноваги посла Росії Чорномирдіна. Коли ще ЄЕП не було і в ембріоні, Москва активно заманювала Україну в ЄврАзЕС. І от на одному з засідань Чалий заявив Чорномирдіну, що Україна не може одночасно інтегруватися до ЄС і ЄврАзЕС. У відповідь російський посол назвав українського високопосадового дипломата "дрємучім чєловєком" – мовляв, перед цим Кучма обіцяв зробити Україну спостерігачем в ЄврАзЕС. У відповідь же Чалий сказав, що з вуст Чорномирдіна ця образа "звучить як комплімент".

Зараз Чалий самостійно і добровільно попросився у відставку. Заступник міністра, який займався євроінтеграцією України, повністю розчарований у цьому проекті.

Останнім часом вплив Чалого поступово обмежували. У кінці минулого року з-під його кураторства вивели економічні питання, серед яких було євростратегічне питання "Одеса—Броди". Тепер ними займається інший заступник міністра Олександр Моцик.

Ратифікація ЄЕП і відмова чиновників ЄС дати Україні хоч шанс на укладення угоди про асоціацію європейського типу – це було ударом із двох боків для єврооптимістів в Україні.

"В умовах, коли прийняте принципове рішення щодо початку інтеграції в Єдиний економічний простір, з одного боку, і ЄС остаточно визначився щодо євроінтеграційних перспектив можливого членства для України в цій організації, для країни складається нова ситуація, яка вимагає нового, принципового осмислення. Оце і є головною причиною, чому я вважаю, що сьогодні треба зосередитися на дещо іншому", - сказав Чалий в єдиному коментарі після відставки.

Можливо, Чалий звинувачує у тому числі і ЄС, що він не стимулював проведення реформ в Україні. Так, як Євросоюз робив з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, обіцяючи перспективу членства в Євросоюзі в обмін на перетворення. Однак Чалий так само розуміє, на якій саме вулиці знаходиться штаб, який привів до провалу "європейського вибору України".

Зараз, за даними джерел "Української правди" в МЗС, 50-річний Олександр Чалий справді хоче зайнятися аналізом, можливо, написати книгу. Як відомо, у дипломатію в 1993 він прийшов з посади заступника декана юрфаку з наукової роботи Київського університету iмені Шевченка. Бути послом Чалий не збирається, так само як і далі залишатися в системі Міністерства закордонних справ.

Новий євроінтегратор?

Хто буде замість Чалого куратором євроінтеграції України на рівні першого заступника міністра – якщо цю посаду взагалі не скасують? Зараз у Брюсселі працюють два керівника дипломатичних місій України, у яких закінчився чотирирічний термін перебування на посаді.

Голова представництва України при ЄС Роман Шпек був призначений на цю посаду 5 травня 2000. Трохи раніше, 24 квітня 2000 послом України в Бельгії та головою місії при НАТО став Володимир Хандогій. Можливо, вони будуть претендентами на посаду заступника міністра.

Найближчим часом вони обидва матимуть іспит. У липні в Гаазі пройде самміт Україна-ЄС, де має бути підписано план дій з Євросоюзом. До цього, в кінці червня в Стамбулі буде самміт НАТО, де Україна сподівається (схоже, даремно) перейти на вищу ступінь співпраці з Альянсом.

Можливо, від того, як пройдуть заходи у сфері відповідальності кожного із них, і залежить їх переміщення на місце Чалого. Інших претендентів на це крісло поки не видно. І не відомо, чи погодяться ці двоє, якщо їм надійде така пропозиція. Поки ж, схоже, тимчасово євроінтеграцію на себе перебере заступник міністра закордонних справ Шамшур, який є куратором відносин з НАТО.

Щоправда, хто буде призначений відповідальним за євронапрям, має досить невелике значення. Це робота на кілька місяців – при будь-якому новому президенті на МЗС чекатимуть кадрові зміни.

Від того, чим закінчиться випробування для України виборами, і залежить майбутнє таких відставних євроінтеграторів, як Бутейко, Чалий, Тарасюк... Останній із них у коментарі "Українській правді" сказав: "Я, як колишній колега, розумію вчинок Олександра Чалого. Шкода, що з уряду пішов один із найбільш професійних дипломатів, але сподіваюсь: пройде час, і його професіоналізм буде затребуваний".



Читайте також:

Чалий пішов у відставку, бо Україна вибрала ЄЕП

КУЧМА ЗВІЛЬНИВ ЧАЛОГО, ЯКИЙ ВІДПОВІДАВ ЗА ЄВРОІНТЕГРАЦІЮ В МЗС

Чалий: в України на довгий період немає шансів євроінтеграції

ЧАЛИЙ: УКРАЇНА ЗАЗНАЛА ФІАСКО, ІНТЕГРУЮЧИСЬ В ЄС ЗА МОДЕЛЛЮ ПОЛЬЩІ

Чалий: послання Кучми "Європейський вибір" і ЄЕП виключають одне одного

АЗАРОВ: УКРАЇНА СКОРИГУВАЛА КУРС ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Кучма порівняв Україну з бичком і звинуватив Тоні Блера у її ігноруванні

НедоЄвропа

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування