Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бжезинський попереджає, що ЄЕП може стати новим СРСР. І вибачається за "Кольчуги"

Понеділок, 17 травня 2004, 12:06
Екс-радник президента США з нацбезпеки Збігнєв Бжезинський вважає, що створення ЄЕП зі спільним регулюючим органом "сильно обмежить" євроінтеграційні перспективи України.

Таку думку він висловив в ефірі програми "Подробно с Дмитрием Киселевым" на каналі ICTV.

Він зауважив, що Єдиний економічний простір може бути зоною вільної торгівлі, а може бути і "чимось більшим".

"І слід також розуміти розбіжність між цими двома категоріями. Вільна торгівельна зона буде плюсом для України, для Росії, для Казахстану і таке інше. Вільна зона для торгівлі не має негативних політичних наслідків в цьому випадку, принаймні, серйозних", - сказав Бжезинський.

"Але якщо є Єдиний економічний простір, який був би повністю інтегрований, і підпадав би під єдиний вид регуляторного контролю, то тоді це було б політичним впливом", - зауважив американський політолог.

Він наголосив, що "найважливішим" з цих впливів був би той, що Україна "ніколи не змогла б увійти до складу Європейського союзу без Росії та Казахстану", які "також крокують цим шляхом до вступу в союз".

"І це робить велику розбіжність, тому що означає, що ваша свобода вибору стосовно Європейського союзу буде дуже сильно обмеженою", - сказав Бжезинський.

"Якщо подивитися на карту Європи, на європейську політику взагалі, то зрозуміло, що легше було б за наступне десятиріччя, або більш тривалий час, включити Україну до Євросоюзу, ...ніж включити Росію, Україну та Казахстан, тобто одночасно три країни. Це просто такий доволі нескладний географічний розрахунок", - зазначив він.

Бжезинський наголосив на важливості того, щоб ці "тонкощі й розбіжності" були визнані, і щоб люди врешті-решт зрозуміли зиски від Єдиного економічного простору, а також вони повинні розуміти "політичні наслідки".

"Бо якщо процес піде за цю межу, як це зараз відкрито стверджують російські діячі, що підтримують створення Єдиного економічного простору, то вони й справді виграють від цього простору дещо, що може стати врешті-решт єдиним політичним простором ", - підкреслив він.

Бжезинський також відзначив, що україно-американські взаємини "у великих сферах діяльності все ж таки зростають і міцнішають, наші контакти розширюються, і ми також цінуємо те, що Україна направила свій контингент в Ірак, і Америка все краще і краще розуміє як історичну, так і геополітичну вагомість України".

"Зараз ви маєте і НАТО, і Євросоюз. Отже, це така група країн, угруповання країн, яким не байдужа Україна, що надає їй перевагу", - додав він.

Говорячи ж про питання "Кольчуг", які на тривалий час охолодили стосунки України і США, Бжезинський сказав, що американці поставились "доволі справедливо" до цієї ситуації. "Це був неадекватний підхід. Може, ми просто не мали всієї інформації, не були у курсі справ, і я за це маю вибачитись", - сказав він.

За матеріалами сайту "Огляд телеефіру"

Читайте також:

Слухання в Конгресі США: вибори президента України – найголовніша подія у Європі в 2004 році

Бжезинський сподівається на чесні вибори в Україні, бо не знає, хто буде президентом

Бжезинський говорить, що Україна може потрапити в ЄС через 10 років

Янукович сказав Бжезинському, що може перемогти, а той нагадав про чесні вибори

Кучма подарував Бжезинському свій творчий доробок

Путін погодився створити зону вільної торгівлі з Україною. ЄЕП компенсує витрати

Чалий пішов у відставку, бо Україна вибрала ЄЕП

Чалий: в України на довгий період немає шансів євроінтеграції

ЧАЛИЙ: УКРАЇНА ЗАЗНАЛА ФІАСКО, ІНТЕГРУЮЧИСЬ В ЄС ЗА МОДЕЛЛЮ ПОЛЬЩІ

Чалий: послання Кучми "Європейський вибір" і ЄЕП виключають одне одного

АЗАРОВ: УКРАЇНА СКОРИГУВАЛА КУРС ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Кучма порівняв Україну з бичком і звинуватив Тоні Блера у її ігноруванні

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування