Держсекретар США Пауелл хоче, щоб на виборах президента України не зникали бюлетені

Понеділок, 17 травня 2004, 13:54
Державний секретар США Колін Пауелл вважає, що з часом Україна зможе вступити до НАТО, коли доведе вірність ідеалам демократії.

"Зрушення настануть, але це залежить від створення демократичних інституцій та відданості ідеалам демократії. І ми сподіваємося, що настане день, коли Україна, український народ та його керманичі оберуть саме цей курс, і тоді НАТО відчине свої двері для України", - сказав він у інтерв'ю телеканалу "Інтер".

Пауел відзначив, що США хочуть мати добрі стосунки з Україною. "Ми маємо постійний діалог з українськими лідерами. Ми дуже цінуємо той внесок, який робить Україна в наші зусилля по відбудові Іраку, і тому прагнемо й надалі допомагати Україні, в той час як вона йде шляхом демократичних реформ та готується до виборів", - сказав держсекретар США.

"Проте у нас з Україною є й багато проблем для розв`язання. Ми цього не приховуємо", - додав Пауелл.

Він також підкреслив, що "факт залишається фактом: те, що ми ведемо постійний діалог, доводить, що ми прагнемо поступу вперед".

"Україна та її народ як нація викликають у нас захват. Крім того, в США живе численна українська діаспора, з якою ми теж підтримуємо добрі стосунки", - зазначив він.

На запитання, якому кандидатові у президенти України - Ющенкові чи Януковичу - США надають перевагу, Пауелл підкреслив, "що українці мусять самі визначити, хто стане президентом".

"Ми лише хотіли б бачити вільні, відкриті вибори, коли кожен матиме шанс висловити свою позицію шляхом голосування, а кожен з кандидатів – рівні можливості представити свої думки у ЗМІ, коли кожен матиме право бути зареєстрованим, а його бюлетень буде належним чином враховано, і в такий спосіб воля народу здійсниться", - зазначив Пауелл.

"Це залежить від українців, а ми лише бажаємо бачити відкриті, вільні, повноцінні, чесні вибори", - ще раз сказав він.

Щодо приєднання України до Єдиного економічного простору, то держсекретар США зазначив, що це вибір, який робить Україна.

"Ми тепер не змагаємося з Російською Федерацією. Україна має сама вирішувати, які відносини мати з Росією, і так само – із США. Тепер усе не так, як за часів холодної війни, коли ми лише обирали, на чий бік стати", - сказав він.

"Україна є частиною Європи. Вона має прагнути до членства в Європейських інституціях. І дбати про добрі з стосунки з Північною Америкою та Канадою. А ті відносини, які Україна матиме з Російською Федерацією, залежать лише від вибору Києва та Москви", - додав Пауелл.

За матеріалами сайту "Огляд телеефіру"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування