Сергій Ківалов хоче повернутися до Одеси?

Вівторок, 18 травня 2004, 12:05
Якщо вірити рейтингам, оприлюдненим у новинах телеканалу „1+1”, довибори у 136 одеському окрузі вже виграла Тетяна Ківалова. Її популярність складає 19% порівняно з 3% популярністю найближчого конкурента-комуніста. Вона та її батько, голова ЦВК, мають переконати усіх обивателів бути "реалістами" і проголосувати так, як їх програмують з екрану.

Напевно, саме для того, щоб одесити повірили у цю веселу байку, пані Ківалова нехтує проведенням "низової" виборчої кампанії, тобто листівками та роботою агітаційних груп. З виборцями вона зустрічається в присутності адміністрації та робить це набагато рідше за інших кандидатів.

А зараз центр Одеси рясніє величезними біг-бордами та тролями Володимира Родніна та Георгія Селянина. В лиху годину якийсь технолог порадив цим хлопцям начепити свої рекламні оздоби на одеських вулицях, бо водієві в Одесі неможливо глянути довкола: навіть по лівій смузі у центрі міста дороги рясніють сотнями вибоїн, місцями - глибиною по коліна.

Дороги пошкоджено такою мірою, що швидкість автотранспорту на більшості з них знизилася до 5-10 км/год. Наразі "перлина біля моря" вщерть заповнена баюрами, зламаними автомашинами та матюками на адресу мера Руслана Боделана.

Навіть місцеві радіостанції передають політичну рекламу одного кандидата, яка повідомляє, що його законодавча робота у Києві розпочнеться... з відновлення асфальтового покриття в рідному місті.

Загалом, сьогодні про це в Одесі на виборах не говорить хіба що лінивий. Команда Бродського позначає найбільші ями портретами Руслана Боделана. Водії дружньо сміються з їхнього заклику "не наїдь на Боделана" та сигналять клаксонами.

Проте цікавими є практичні наслідки: після акції Бродського для того, щоб нарешті почати косметичний ремонт, ображений мер сам вигнав на вулиці дорожні служби.

Той, хто перебуває в Одесі, добре бачить, що аж ніяк не Ківалова, а саме Бродський та Володимир Роднін ведуть лідерство за активністю власних команд. В найнесподіваніших місцях округу можна побачити десятки, якщо не сотні переносних щитів, біля яких стоять волонтери Бродського.

Проникливі холодні очі Родніна заглядають у душу виборця з величезних стаціонарних плакатів на кожному розі. Проте впродовж цілого дня їзди в місті можна побачити лише кілька біг-бордів Тетяни Ківалової.

Бродський і Роднін ведуть лідерство за іншими рейтингами, які підготовлені соціологічними службами, наближеними до "нашоукраїнця" Томенка. Зрозуміло, що ці рейтинги не помітили на каналі "1+1" та "Інтер". Зараз, менш як за два тижні до голосування, згідно з виборчим законодавством, оприлюднювати цифри підтримки більше ніхто не має права.

Таку низьку політичну активність в Одесі Ківалової, яка відома столичній публіці як донька голови Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова, можна пояснити тією непростою ситуацією, яку вона створила для батька після висунення своєї кандидатури.

Як відомо, стаття 7 закону про ЦВК забороняє особам, близькі родичі яких балотуються до парламенту, бути членами Центвиборчкому. Але Сергій Ківалов не був би професором Одеської юридичної академії, якби не знав про інший закон – Конституцію, де гарантовано навіть його доньці право бути обраною.

Відтак виникає юридична колізія: нормі Конституції суперечить норма закону про ЦВК. Тож, відповідно до прийнятої в Україні юридичної практики, стаття Основного закону є вищою за простий закон, і Тетяна Ківалова має юридичне право балотуватись.

Але може виявитись, що одного юридичного права в даному випадку недостатньо. З політичного погляду, голова ЦВК, а точніше люди, які стоять за його призначенням, не можуть робити таких дурниць, як довибори ще одного члена парламенту, та довіряти керівнику Центрвиборчкому, який має "правильно" порахувати голоси у президентській кампанії.

Різне оцінювання питання, відповідно, робить слабкою позицію Тетяни Ківалової в окрузі, де вона, здається, планувала перемогти навіть без повноцінної виборчої кампанії.

Цікавішим є те, що Сергій Ківалов не поспішає знімати доньку з реєстрації. Його заява, поширена ЗМІ, має значний підтекст і може стати причиною справжньої політичної сенсації всеукраїнського значення. За словами голови ЦВК, він намагався умовити доньку відмовитися від виборів, але безуспішно.

На запитання кореспондента, що буде, коли Тетяна наполягатиме на своєму Конституційному праві, її батько заявив, що, мовляв, діятиме 7 стаття Закону про ЦВК. Тобто - це означає відставку Сергія Ківалова з посади голови Центральної виборчої комісії.

Кому ж потрібна така відставка Ківалова-страшого? Чи не простіше звільнити його указом президента або примусити написати заяву за власним бажанням? Відповідь на це питання напрошується проста – така форма відставки найбільш прийнятна для нього самого.

Адже в такому разі він не виявляє власної ініціативи, а стає жертвою примхи дорослої доньки, якій закортіло потрапити до членів парламенту. Якщо ж Ківалов напише заяву власноруч, він наживе ворогів - голову АП та президента, яким було нелегко домогтися затвердження його кандидатури парламентом. Що ж примушує насправді пана професора юриспруденції залишати таку престижну і впливову посаду?

Дехто зі спостерігачів вважає можливим, що на виборах президента восени право буде "бідним родичем" адміністративного тиску. Перебіг кампанії в Мукачевому з жахливими порушеннями виборчого закону, на думку опозиції, став репетицією жовтня 2004, адже був організований партією голови адміністрації президента.

Можна лише здогадуватись, на що саме запропонують не зважати Сергію Ківалову як голові ЦВК. Можливо, це "щось" стало настільки жахливим і неприйнятним для нього, що він вирішив пошукати шляхи для завчасного відступу?

Так чи інакше, але лакмусовим папірцем, який засвідчить можливість такого розвитку подій, стане продовження Тетяною Ківаловою виборчої кампанії, яка повинна фінішувати в останню неділю травня. Невдовзі після цього має відбутися неминуча відставка її батька з посади голови ЦВК.

Навіть якщо він і захотів би залишитись, то цього цілком можуть домогтися конкуренти його доньки в окрузі. Та й з політичного боку адміністрація президента навряд чи може собі дозволити таку пляму на мундирі "головного арифмометра" виборчої кампанії.

Але ще точніше можна прогнозувати, що новий голова ЦВК не буде перейматися юридичними проблемами і швидко піде на компроміс.

Якщо ж припустити, що Сергій Ківалов, за погодженням з АП, проігнорує вимогу закону і залишиться на своїй посаді, не зважаючи на балотування доньки в Одесі, то буде ще один аргумент нелегітимності виборів президента. Власне, це може означати невизнання їх результатів не лише Заходом, але й українськими громадянами.

Читайте також:

Інтриги виборів у "перлині біля моря"

Ківалов поговорив з дочкою, але вона відмовилася його слухати

Кучма подарував Ківалову на день народження Ярослава Мудрого

Тетяна Ківалова "підставила" батька. Він має піти з ЦВК?

Северінсен і Вольвенд їдуть до України – як раз на вибори в окрузі Кивалова

Дочка Ківалова балотуватиметься в парламент під наглядом представника його партії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News