Ющенко привіз євреям грудочку землі з Освенціму і пообіцяв до останнього боротися з антисемітизмом

Вівторок, 18 травня 2004, 15:43
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко обіцяє боротись "до останнього подиху", щоб "єврейського питання" в Україні не існувало.

Про це він заявив, виступаючи перед учасниками з’їзду євреїв України, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Ющенко привітав усіх, хто "зібрався в цьому залі аби обговорити життя єврейської громади в Україні".

"Для мене велика честь вітати в Києві З’їзд євреїв України, активним учасником якого є віце-президент Євро-Азійського єврейського Конгресу, мій друг і побратим Євген Альфредович Червоненко. Хочу побажати всім присутнім плідної роботи і мудрих рішень", - сказав він.

Ющенко відзначив, що на його думку, "справжній патріотизм – це бажання збудувати сучасну демократичну державу, здатну забезпечити добробут і суспільну гармонію для всіх громадян України незалежно від їх національності, мови й віри".

"Такий патріотизм об’єднав нас у Блоці "Наша Україна", дав нам силу вистояти під величезним тиском. Ми навчилися цінувати нашу єдність. Ми нікому й нічому не дамо роз’єднати нас", - наголосив він.

"Впевнений, що наш приклад єдності, наша модель демократичної політики – сприйняті й підтримані суспільством. Свідченням такої підтримки є лідерство моїх побратимів з Блоку у національних громадах. Впевнений – саме запропонована нами модель майбутнього України буде обрана суспільством на майбутніх президентських виборах", - додав лідер "Нашої України".

Ющенко висловив переконання, що "різноманітність мов і культур є великим багатством України. Будь-які прояви антисемітизму нищать це багатство, ставлять під загрозу майбутнє нашої країни".

"Як європеєць, я усвідомлюю, чим моя цивілізація завдячує древній єврейській культурі", - сказав він.

"Як громадянин, я читаю історію моєї країни і бачу, до яких страшних наслідків призвели Голокост і Голодомор. Два геноциди в нашій історії поруч, як поруч Бабин Яр і Биківнянський ліс. Вони завдали нашим народам, всій Україні ран, що болітимуть завжди, - зазначив Ющенко.

Він також зазначив, що трагедії євреїв переплелися в долею його родини, згадавши, що під час війни у них вдома два з половиною роки переховувались три єврейських дівчинки з міста Ромен.

"Я – син в’язня, який пройшов Дахау, Бухенвальд і Освенцим. Його табірний номер 11367. Я ніколи не забуду страшних цифр і розповідей батька про Освенцим. Там загинуло сотні тисяч людей, переважна більшість з яких були євреї. З 14 тисяч військовополонених вижили лише 97 чоловік", - сказав він.

Ющенко розповів, що не раз їздив на те страшне місце із сином і дочкою, а минулого тижня взяв у концтаборі трохи землі.

"Вона бачила страждання мого батька, в ній - попіл ваших батьків і дідів. Я передаю цю землю Вам, шановні рабини, і хочу, щоб вона була свідком моїх слів: до останнього подиху я буду боротись, щоб "єврейського питання" в Україні не було", - наголосив лідер "Нашої України".

На закінчення він нагадав вислів Івана Драча, який 13 років тому сказав, що незалежна українська демократична держава забезпечить євреям краще життя в Україні, ніж в Ізраїлі, росіянам – краще, ніж у Росії.

"Тоді це не вдалося зробити. Я переконаний, що після президентських виборів ми разом із вами зробимо все, щоб жити в такій Україні", - сказав Ющенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News