Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УКРАЇНІ ЗАГРОЖУЮТЬ ТЕРАКТИ ЧЕРЕЗ ПРИСУТНІСТЬ В ІРАКУ, каже СБУ і Рада нацбезпеки

Середа, 19 травня 2004, 12:02
Для України існує загроза терористичних актів у зв'язку із участю українських військових у операції в Іраку.

Про це заявили під час закритого засідання Верховної Ради секретар Ради нацбезпеки Володимир Радченко і перший заступник глави СБУ Юрій Землянський.

Як повідомив "Українській правді" один із депутатів, присутніх на закритому засіданні, представник СБУ сказав: "Я не виключаю і дуже побоююсь проведення в Україні терористичних акцій, організованими силами ззовні. Такою силою можуть стати іракці".

Радченко в свою чергу заявив, що "існує загроза вчинення певних дій проти України та її державних органів".

На уточнююче питання представників Компартії Радченко підтвердив, що для України є загроза терористичних актів, "але Україною розроблено і здійснюється програма протидії".

Радченко сказав, що у короткотерміновій і середньотерміновій перспективі Іраку загрожує нестабільність, і існує тенденції до погіршення ситуації.

Секретар Радбезу сказав, що можливе відновлення широкомасштабних бойових дій. "Для українського військового контингенту це – серйозне відхилення від первісних задач".

Радченко додав, що після подій в Ель-Куті Україна "проти своєї волі" стала однією із сторін в конфлікті.

Радченко підкреслив, що Україна інформує американську сторону, що українське законодавство дозволяє перебування там контингенту "лише з миротворчими функціями".

На питання лідера СПУ Олександра Мороза Радченко сказав, що в ході додаткових консультацій із американцями Україна "уточнила, що будь-які наміри використання українських військових у наступальних або бойових діях не матиме перспективи".

Водночас, на думку секретаря Ради нацбезпеки, "передислокація або скорочення" українського військового контингенту матиме негативні наслідки для України, оскільки демонструватиме її непослідовність.

Як сказав Радченка, ситуація в Іраку потребує вирішення на рівні ООН.

За його словами, коаліція військ в Іраку заявила про намір залишити там свої контингенти до 30 червня. Після цього, вважає Радченко, необхідно домагатися статусу миротворців ООН.

Радченко також зазначив, що на виведення українських треба буде не менше двох місяців. "Якщо виникне гостра необхідність, ми будемо опрацьовувати це рішення, але до 30 червня не збираємося це робити", - процитувало Радченка джерело "УП" серед депутатів парламенту.

Радченко, характеризуючи події в Іраку, сказав, що коаліційні війська демонструють нездатність контролювати ситуацію в країну, провести демократичні вибори, вести мирний діалог.

Як відомо, в середу відбувається закрите засідання парламенту стосовно перебування українських військ в Іраку, на якому виступило керівництво МЗС, Міноборони, СБУ та секретар Ради нацбезпеки.

Читайте також:

Марчук: українцям в Ірак поставили неякісні шоломи, зате відкрили тренажерний зал

На закритому засіданні парламенту Марчук сидить у кріслі Януковича

Силовики і Грищенко секретно доповідатимуть про українців на війні в Іраку

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування