Кучма закликає депутатів визначиться, з якою силою "далі жити"

Середа, 19 травня 2004, 12:36
Президент України Леонід Кучма вважає "досить стабільною" економічну і внутрішньополітичну ситуацію в країні, що створює сприятливі передумови для нормального проведення виборів глави держави.

Про це Кучма заявив на круглому столі "Політичний процес в Україні: ключові питання і протиріччя", що проходить у середу в Києві в Національному інституті стратегічних досліджень.

"У цілому, ми можемо говорити про достатню стабільність не тільки економічної, але і внутрішньополітичної ситуації в країні. Спроби її розхитати безрезультатні. Це створює нормальні передумови для нормального ходу виборчого процесу", - сказав Кучма, відкриваючи засідання.

Президент також висловив переконання у тому, що будуть зроблені "об'єктивні правові оцінки і висновки" по ситуації з виборами мера Мукачевого.

"Підкреслюю, я - найбільш зацікавлена у цьому людина", - сказав він. При цьому, президент підкреслив, що "ніхто не має права втручатися" у хід розслідування подій у Мукачевому.

Кучма також відзначив, що політична реформа в Україні "фактично почалася", підкресливши, що має на увазі прийняття законів про пропорційні вибори в парламенті та про вибори президента. "Мова йде про досить серйозний крок на шляху удосконалення законодавства й у цілому - демократизації суспільства", - сказав він.

Разом тим, за словами президента, зміни у виборчому законодавстві можуть дати позитивний ефект лише в одному випадку: якщо вони будуть пов'язані з реформуванням усієї системи влади.

На думку президента, блок "Наша Україна"" "зробив велику помилку", заблокувавши внесення змін у Конституцію. Він нагадав, що перехід до парламентсько-президентської моделі був одним з центральних виборчих тез "Нашої України" і її нинішніх союзників у 2003 році під час парламентських виборів.

"А зараз, коли на обрії з'явилася примара президентської перемоги, це було відкинуто", - підкреслив він. Президент висловив переконання, що процес конституційних перетворень у країні зупинити не вдасться. "Можна лише його загальмувати", - сказав Кучма.

Він підкреслив, що суспільство зацікавлене в конституційній реформі, крім того, він позитивно оцінив події пов'язані "з реструктуризацією політичних сил у парламенті". "Мова йде про об'єднавчі процеси у фракціях більшості", - сказав він, додавши, що це є наслідком прийняття закону про пропорційну систему виборів.

Разом з тим, говорячи про роботу парламенту останнім часом, Кучма підкреслив: "вищий законодавчий орган України на сьогодні не відповідає своєму призначенню".

"Підкреслюю: сьогодні нам усім, і суспільству в тому числі, потрібна не формальна, а реальна консолідація в парламенті", - підкреслив Кучма.

За його словами, до президентських виборів "ще є час" і закликав депутатів "визначитися, з якою політичною силою далі жити".

Він звернув увагу на останню статтю в газеті "Вашингтон посада" Андерса Ослунда, у позиції якого щодо оцінки ситуації в Україні спостерігаються зміни в позитивну сторону. "Торкаюся цього питання для того, щоб ще раз акцентувати на питанні наступності політики реформ після президентських виборів", - сказав глава держави.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив припинення надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
12:34
Україна та Бразилія планують розширити торговельні відносини
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
Усі новини...