Виправдали редактора "Свободи" Ляшка, який опирався знищенню газет про Потебенька

Середа, 19 травня 2004, 18:18
Верховний Суд України скасував вирок Соснівського районного суду міста Черкаси та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області про засудження за опір працівникам міліції головного редактора газети "Свобода" Олега Ляшка.

Про це повідомляє Інститут масової інформації, посилаючись на адвоката журналіста Богдана Ференца.

За словами адвоката, ВСУ розглянув касаційну скаргу Олега Ляшка, погодившись з її аргументами. Справу скеровано на новий розгляд Соснівського районного суду міста Черкаси.

"Хоча ми просили поставити в цій справі крапку, проте, цілком процесуально зрозуміло, чому верховний суддя зробив саме так", - зауважив Богдан Ференц.

Він також стверджує, що від початку було ясно, що ця справа надумана. "Її відкрили, аби приховати власні незаконні дії: у березні 2002 року, напередодні виборів до Верховної Ради України, спочатку було втоплено в річці 107-тисячний тираж газети “Свобода”, а наступного дня його дублікат був вилучений на незаконих підставах вже у типографії", - стверджує Ференц.

"Стверджувалося, ніби пан Ляшко вчинив незаконний опір, хоча редактор діяв цілком правомірно. Тим паче, що закон "Про пресу" передбачає, що вилучення тиражів видання можливе лише за рішенням або вироком суду, які вступили в законну силу. Ми вважаємо, що на цьому етапі закон і правосвідомість здобули перемогу", - розповів Ференц.

У свою чергу, Олег Ляшко, коментуючи рішення ВСУ, зазначив, що “це велика перемога”.

"Я знав, що ми переможемо. І так буде завжди", - підкреслив редактор “Свободи”.

У квітні 2002 року, після вилучення двох накладів газети “Свобода”, через що і започатковано було згадану кримінальну справу, Олега Ляшка було ув’язнено на 10 діб.

У вилученомих номерах був розміщений текст запиту народного депутата Григорія Омельченка щодо деяких аспектів діяльності екс-генерального прокурора України Михайла Потебенька. На захист Ляшка тоді виступили чимало журналістських та міжнародних організацій, з-поміж яких – ІМІ та “Репортери без кордонів”.

Доповідач по Україні Ханне Северинсен особисто збирала підписи з вимогою звільнити українського журналіста. У день звільнення пана Ляшка з-під варти в Парламентській Асамблеї Ради Європи ледь не розпочались позачергові слухання на цю тему.

5 лютого 2003 року суддя Соснівського районного суду Алла Чечот визнала Олега Ляшка винним у здійсненні злочину середнього ступеню тяжкості і засудила до виплати штрафу у розмірі 255 гривень. Апеляції стосовно цього вердикту і призвели до нинішнього рішення Верховного Суду України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News