"Буш на баш", або чому Буш-старший їде в Україну?

Четвер, 20 травня 2004, 12:17
Сорок перший президент США Джордж Буш ніколи не був другом України. Навіть навпаки, залишався до кінця лояльним партнером Михайла Горбачова і прихильником "реформованого" СРСР.

Першого серпня 1991 року під час виступу у Верховній Раді УРСР він застеріг проти відокремлення від Радянського Союзу, назвавши прагнення українців до незалежності "самовбивчим націоналізмом". Ця промова увійшла в історію під назвою "курча по-київськи" (chicken Kiev speech).

На відміну від Канади і Польщі, які відразу визнали українську незалежність, Сполучені Штати зробили це лише 25 грудня 1991 року, майже через
місяць після референдуму 1 грудня.

За 13 років, що минули з часу його невдалої промови у Верховній Раді, ми не можемо пригадати жодного разу, коли екс-президент серйозно цікавився темами, пов’язаними з Україною. Саме тому несподівана інформація у "Дзеркалі тижня" про його приїзд до Києва викликала у нас зацікавлення й бажання розібратися у причинах і цілях цього візиту.

Відтак, метою нашого розслідування були такі питання:

Перше. Чому візит Буша старшого до України готувався в умовах також секретності, начебто йшлося про таємне перевезення "Кольчуг", а не про виступ в Університеті Тараса Шевченка?

Друге. Чому так старанно наголошується на приватному характері візиту Буша, адже беручи до уваги статус екс-президента інакшим він і не може бути?

Третє. У чому полягає інтерес Віктора Пінчука, який запросив Буша до Києва?

Четверте. У чому полягає інтерес Буша? Адже він приїжджає на запрошення не громадської організації, не університету, а одного з українських олігархів та ще й напередодні президентських виборів.

Люди, яким нема чого приховувати, нічого не приховують

Про приватні візити до України Джорджа Сороса і Збігнєва Бжезинського було відомо заздалегідь. Повідомлялося про дати цих візитів, рівень зустрічей, географію поїздок тощо. Про приватний візит до України Джорджа Буша-старшого було відомо зовсім мало, а точніше – майже нічого.

Спроба отримати будь-яку інформацію наштовхнулася на стіну відмов і радше нагадувала детективну історію, де всі щось знають, але замовчують. Прес-служба Державного департаменту США повідомила "Українській правді", що до візиту це відомство не причетне і порадила дзвонити до Білого Дому. У прес-службі Білого Дому відповіли приблизно так само, тільки менш ввічливо і ніяких порад кудись дзвонити не дали.

Подальше розслідування "УП" привело до Президентської бібліотеки Джорджа Буша-старшого в Техасі.

Є така стара добра американська традиція, коли екс-президенти засновують бібліотеки у своїх рідних штатах. Бібліотеки створюються на приватні фонди і на приватні ж фонди і фінансуються. Крім самої бібліотеки імені Джорджа Буша в Техасі створено ще Фундацію цієї бібліотеки та Інститут державного і громадського управління.

За тиждень до візиту Буша-старшого в Україну в його бібліотеці про цю подорож нічого не знали і порадили звернутися до Фундації бібліотеки імені Буша. У фундації ж пообіцяли передзвонити до "УП", але обіцянки не стримали. Не дочекавшись відповіді від фундації, ми залишили повідомлення на автовідповідачі голови фундації Романа Попадюка.

Ми сподівалися, що пан Попадюк, перший посол США до України, зможе відповісти, чому і на чиї гроші пан Буш їде до Києва. Наступного дня нам віддзвонила чемна пані, яка лаконічно відповіла: "Сорі, жодних інтерв’ю".

Якщо йдеться лише про виступ в Університеті імені Тараса Шевченка перед зігнаними з пар студентами, то чому така секретність?

Що може бути менш приватного у приватному візиті
родича президента США до родича президента України?


Джордж Сорос, відомий філантроп і мільйонер, приїздить до України на власні кошти. Збігнев Бжезинський, відомий політолог, приїздить на кошти громадських фондів, зокрема фундації "Мот". На які кошти приїздить до Києва Джордж Буш, відомий своїм не особливо дружнім ставленням до України?

Візит відбувається на запрошення українського олігарха Віктора Пінчука напередодні президентських виборів в Україні. Які такі приватні справи можуть собі дозволити вирішувати батько діючого президента США і зять діючого президента України в такий час?

Гра в гольф, боротьба із СНІДом, чи може благодійне фінансування бібліотеки Буша в Техасі?

До того ж якщо візит приватний, чому запрошення для журналістів на виступ Буша в Київському університеті розсилає також адміністрація президента України?

Буш на баш

У чому полягає інтерес Віктора Пінчука привезти до Києва людину, яка спочатку стала відомою своєю ганебною промовою в Києві, а потім тринадцять років знаходилася у стані летаргічного сну щодо України? Сам Пінчук пояснює запрошення Буша-старшого намаганням покращити імідж України.

Хто ж псує імідж України? Опозиція, Джордж Сорос, ЦРУ, сенегальська розвідка? Хіба це не було прямим обов’язком Леоніда Кучми формувати позитивний імідж своєї країни? Яким чином колишній президент США може покращити цей імідж сьогодні, якщо нинішній президент України не спромігся цього зробити протягом десяти років свого правління? Може не тим займався?

Про налагодження яких відносин тут ідеться? Як можна "відчути" Україну за півтора дні перебування в Києві? Якщо Віктор Пінчук дійсно турбується про імідж України, то треба визнати, що Джордж Буш-старший мало схожий на голуба миру чи посла доброї волі.

Навпаки, сім’я Буша тепер настільки непопулярна в світі, що запрошення його до України жодним позитивним іміджем для України не обернеться. Якщо таки дійсно йдеться про імідж України, а не про вузько політичні інтереси, які сім’я Кучми переслідує запрошуючи батька нинішнього президента США у гості. Наприклад, про зустріч Кучми і Буша-молодшого в Стамбулі, або про долю чинного президента України після жовтня цього року.

Тепер про інтереси Буша-старшого в Україні. За неофіційною інформацією з наших джерел, яку "УП" так і не вдалося ані офіційно підтвердити, ані спростувати в американських організаторів візиту, дійсною причиною поїздки Буша до України є банальний фандрейзінг, тобто збирання коштів на бібліотеку в Техасі.

Якщо російський олігарх Ходорковський дав мільйон доларів на бібліотеку Конгресу у Вашингтоні, чому українському олігарху Пінчуку не дати мільйон доларів на Бібліотеку Буша в Техасі? Мабуть тому, що Ходорковський спочатку витратив сотні мільйонів доларів на доброчинні програми в своїй власній країні.

Поза тим, сума можливого благодійного внеску Пінчука у Фундацію бібліотеки Буша оцінюється різними джерелами від ста тисяч доларів до одного мільйона. Це й може пояснити той ореол таємності, яким овіяний візит з американського боку.

Що ж це відбувається? Колишній американський президент їде за коштами для своєї бібліотеки в Україну, в той час як українські бібліотеки жевріють на копійки і конкурують за ті гранти, які посольство США виділяє на відкриття безкоштовних Інтернет-центрів у громадських бібліотеках.

Буш на баш, одним словом. Пінчук дає торбу грошей на бібліотеку Буша-старшого у Техасі, а США дає торбу грошей на бібліотеки в Україні.

Якщо в українського мільйонера є так багато грошей для доброчинності та бажання покращити імідж України, то можливо йому варто розпочати цю шляхетну справу з фінансування бібліотеки міста Комсомольська на Полтавщині, а не бібліотеки Буша на Техащині?

 
 
P.S. Несподіваний коментар самого Віктора Пінчука "Українській правді" вдалося отримати, коли матеріал уже готувався до друку. Варто зазначити, що питання про можливе фінансування бібліотеки Джорджа Буша його досить сильно розізлило.

"Я не фінансую жодних бібліотек Буша ні в Техасі, ні десь в іншому місці", - сказав Пінчук.

Чому Пінчук взяв участь у організації візиту Джорджа Буша-старшого, він пояснив так: "Я вважаю, що Україна і США – важливі стратегічні партнери. За останні роки у відносинах між країнами було допущено ряд помилок – можливо, з обох боків. Те, що можу зробити я, інші громадські діячі для налагодження відносин – вони зроблять.

Контакти між ключовими персонами, як, наприклад, контакти між президентом України і колишнім президентом США – вони дуже важливі, вони сприятимуть налагодженню відносин. Буш-старший приїде до України, відчує Україну... Поважні персони повинні дізнаватися про України із самої України, а не судити про неї за іміджем країни, який хтось формує. Україна набагато краще, ніж її імідж.

Такі люди (як Буш-старший) повинні бути на первинному ринку інформації, а не на вторинному. Краще один раз Україну побачити – у випадку Буша-старшого побачити вдруге – ніж сто разів прочитати".


Читайте також:

Пінчук заведе Буша до Кучми

Пінчук везе Буша-старшого перевірити, як Україна розвивалася 13 років

Бжезинський "дуже" задоволений, що Буш їде в Україну

Організація візиту Буша до Києва Ющенку нагадує політичну спекуляцію

БУШ ЇДЕ З ПРИВАТНИМ ВІЗИТОМ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...