Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вимагає погасити заборгованість із зарплати. А від Януковича - конкретно питати з підлеглих

Четвер, 20 травня 2004, 19:01
Президент України Леонід Кучма вимагає від міністерств, відомств, керівників областей ліквідувати заборгованості по зарплаті за попередні роки і попереджає про персональну відповідальність, якщо ситуація не буде виправлена до осені.

Про це Кучма заявив у четвер у Києві на нараді, присвяченій проблемі погашення заборгованості по зарплаті в країні, повідомляє прес-служба президента.

"Заборгованість із заробітної плати на сьогодні – ганебне явище для України і для нас всіх. Це найбільша проблема, у розв’язанні якої нинішньому Уряду не вдалось досягти суттєвих зрушень", - сказав Кучма.

"Сума заборгованості наче "прикипіла" до позначки у 2,2 мільярда гривень. Цифра говорить сама за себе. І причини не стільки об’єктивного, як суб’єктивного характеру – безвідповідальність і безконтрольність", - зазначив він.

Він також наголосив, що погашення боргу йде найгірше у тих галузях, які мають найбільше зростання.

"Судіть самі. Торік промислове виробництво зросло на 15,8 %, прибутки – майже втричі, а боргів по заробітній платі погасили аж 136 млн. грн., або на 10 %.
Інший приклад – сільське господарство. Незважаючи на великий неврожай зерна та спад виробництва майже на 10%, селянам погасили 24% боргів із заробітної плати", - навів як приклад Кучма.

"Тривожною вважаю тенденцію нарощування з початку року боргу в традиційно прибуткових сферах. Сфера фінансових послуг з початку року стала лідером з нарощування боргів – зростання майже на 43%. Пора розібратись, що це за фінансові установи, які не можуть навіть зарплату виплачувати. Це завдання я ставлю контролюючим та правоохоронним органам", - сказав президент.

Він також відзначив, що нарощують заборгованість готелі та ресторани (на 9%). Серед найбільших боржників – оптова та роздрібна торгівля. "Це взагалі не в'яжеться зі здоровим глуздом", - зазначив Кучма.

"Ще в лютому я доручив Уряду розібратись з високодохідними підприємствами, які ховають прибутки, не платять податки і не розраховуються з працівниками.
Але знову обмежились констатацією загальновідомих фактів. І жодних конкретних дій. Вікторе Федоровичу, коли почнете питати зі своїх підлеглих?", - запитав Кучма у присутнього на засіданні Януковича.

За словами президента, "галузеві міністерства кивають на регіони, а останні – на центр, але зрушень ніяких немає". "Малоефективно, я б сказав – беззубо працює і Державна інспекція праці", - зазначив він.

"Не можу не звернутися і до профспілок та об’єднань роботодавців, які мають серйозні повноваження у сфері заробітної плати, але не використовують їх", - додав президент.

"Тому вимагаю від усіх доповісти, що зроблено, а головне, що буде зроблено найближчим часом для викорінення цього ганебного явища. А це треба вирішити в цьому році", - підсумував Кучма.

Президент попередив про персональну відповідальність і кадрові перестановки в разі невиконання поставлених нарадою завдань.

"Я переконаний, що Уряд візьме під свій більш жорсткий контроль Указ президента, який буде підписаний", - сказав він по завершенні наради.

Кучма також зобов`язав губернаторів звітувати перед громадськістю через свої щотижневі прес-конференції про стан справ із виплатою заборгованостей із заробітної плати на підприємствах регіону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування