КОМУНІСТИ ВИМАГАЮТЬ ЗАБОРОНИТИ НЕДЕРЖАВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ, БО ВОНИ ПРИВЕДУТЬ ДО ВЛАДИ ЮЩЕНКА

П'ятниця, 21 травня 2004, 14:46
Голова тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації (НДО), що існують на гранти іноземних держав, Валерій Мішура вважає, що головною метою діяльності таких недержавних організацій є вплив на політичну ситуацію України з метою приведення до влади лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Про це він сказав, виступаючи в парламенті з попереднім звітом комісії.

Він підкреслив, що найбільш вагомий вплив на політичні процеси в Україні, на думку експертів, здійснюють національний демократичний інститут США, міжнародний республіканський інститут США, "Будинок свободи", фонд "Євразія", німецький фонд Конрада Аденауера.

За його словами, мережа недержавних організацій розвивається в першу чергу завдяки іноземному фінансуванню. Найбільшу кількість грантів українським НДО надали міжнародний фонд "Відродження", Національний фонд підтримки демократії, Світовий банк. Вони ж - у числі першої п'ятірки, що надали і найбільші за обсягами гранти. За обсягами та кількістю наданих грантів лідирує США.

На думку голови комісії, гранти надаються під проекти, які замовляє сама фундація-донор і це не може не свідчити про залежність та заангажованість НДО.

Найбільш поширеними методами впливу на суспільну свідомість і громадську думку в діяльності НДО є публічні заходи. Частіше НДО присутні в національному інформаційному просторі. Зокрема, 36% НДО виходять в інформаційний простір України до 5 разів на місяць, 15 – до 20 разів на місяць. Також НДО широко використовують і такі ефективні засоби оперативного і прямого інформування широкого кола журналістів, як прес-конференції, книги, брошури тощо.

Найбільшу активність в інформаційно-аналітичному просторі України займає американський і німецький капітал, який потрапляє через недержавні організації такі як фонди "Відродження", "Підтримки демократі", "Будинок свободи", Конрада Аденауера, а також дипломатичні місії країн НАТО.

У попередньому звіті підкреслюється, що головний сенс і зміст діяльності НДО – створення в Україні інфраструктури і атмосфери, яка сприятиме успішному проведенню ідеологічної обробки населення у вигідному "гранто-донорам" напрямку. "Залежність НДО від західних фондів та інститутів, що їх фінансують, призводять до реалізації конкретних політичних цілей західних держав.

За словами Мішури, найбільш виразно результати діяльності НДО спостерігаються під час виборів в Україні. Так, за даними досліджень 27% сфери діяльності НДО безпосередньо пов'язана з проведенням виборчих кампаній в Україні.

У попередньому звіті підкреслюється, що звертає на себе увагу те, що "методична допомога" надається тільки окремо визначеним політичним силам. У звіті приводяться численні публікації різних видань, підсумків соціологічних досліджень тощо, на підставі чого робиться висновок: реальна допомога надається виключно представникам блоку "Наша Україна", БЮТ, СПУ.

Зокрема, пріоритетним завданням діяльності Національного демократичного інституту міжнародних відносин США є створення сприятливого підґрунтя для консолідації блоків "Наша Україна", БЮТ та СПУ і вироблення стратегії приходу до влади лідера "Нашої України". Мішура робить висновок, що грантова американська допомога вітчизняним громадським структурам спрямовується на організацію і проведення заходів з контролю, а не спостереження за виборами, збору інформації у тому числі тенденційного характеру щодо соціально-політичної обстановки, діяльності органів влади й управління у центрі і на місцях.

Мішура звернув увагу вищого керівництва країни на необхідність вжити заходів, які мають забезпечити національну безпеку держави, не допустити втручання у внутрішні справи України, гарантувати конституційні права українських громадян.

"Президент України, його адміністрація, Міністерство закордонних справ повинні інформувати міжнародну спільноту про реальний стан справ у державі, давати рішучу відсіч спробам іноземних посольств і організацій втручатися у наші внутрішні справи, диктувати принизливі умови, впливати через фінансовані закордоном організації на прийняття рішень на користь певної визначної політичної сили", підкреслив Мішура.

В той же час, перед виступом Мішури член БЮТ Олександр Турчинов, який входить до складу комісії, ще раз наголосив, що жодного засідання комісії з кворумом не відбувалося, ніхто не затверджував цей звіт і він є власною точкою зору Мішури.

Коментуючи зміст звіту, розданого сьогодні депутатам, Турчинов сказав, що він є "фактично темником АП по дискредитації опозиції, який потрібно не проголошувати у парламенті, а оприлюднювати на таких каналах, як "1+1" та "Інтер".

Водночас народний депутат України Юрій Соломатін запропонував заборонити в Україні діяльність недержавних організацій, що існують на гранти іноземних держав.

UNIAN


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування