Під час виборів в Україні Росія впливатиме на персони, а Америка - на процедуру

П'ятниця, 21 травня 2004, 16:08
Росія буде персоніфіковано впливати на президентську гонку в Україні, а Захід буде працювати на демократичну, вільну, чесну процедуру виборів, вважає президент Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Анатолій Гриценко.

Про це політолог заявив журналістам у перерві засідання "круглого столу" на тему: "Зовнішній фактор на президентських виборах - 2004", що пройшов у п'ятницю в Києві.

"Європейський Союз і США, не маючи свого кандидата і не бажаючи підтримувати когось особисто, будуть працювати на демократичну, вільну, чесну процедуру і готові визнати того, хто переможе", - заявив Гриценко.

За його словами, Росія, поки "вибори не почалися, ще не має свого кандидата. "Поки придивляються до Януковича (прем'єр-міністр ) і Ющенка (лідер "Нашої України"), проводять відповідні консультації, переговори".

"Я упевнений, Росія з початком виборчої кампанії визначиться щодо підтримки конкретної кандидатури і я практично переконаний у тому, що це буде кандидат від влади", - сказав політолог, підкресливши, Росія "буде працювати саме персоніфіковано".

На думку Гриценка, вплив Росії буде йти по різних каналах, у тому числі на політичному, дипломатичному, економічному, медійному і політтехнологічному рівнях. У той же час, оскільки "наші олігархи, кандидати в президенти, політики вже мають свої кошти і медійні ресурси, головним буде політична підтримка з боку президента Путіна".

У той же час, Гриценко вважає, що "якщо кандидат від опозиції побудує свою кампанію грамотно і покаже, що так далі жити не можна, а можна жити по-іншому і переконає людей у цьому, то ніякий зовнішній вплив не зможе його втримати (від перемоги на виборах)".

На його думку, США ще не визначилися з кандидатом, якого вони б змогли підтримувати на президентських виборах, оскільки лідер блоку "Наша Україна" Ющенко, "який довгий час позиціонувався в західних засобах масової інформації, як проамериканський кандидат, не переконав американців у тому, що він найбільш прийнятний для них кандидат".

На думку Гриценка, американці дуже чутливо ставляться до позиції опозиції щодо виводу військ з Іраку. "Це дещо стримує підтримку з боку США опозиційним силам".

У той же час, до Януковича американці, на думку Гриценка, "ще придивляються, оскільки він ще не робив рішучих кроків, які б могли налаштувати американців проти нього".

Як заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики Ігор Осташ ("Наша Україна"), не варто "перебільшувати вплив Заходу або Сходу на президентських виборах, оскільки остаточне слово буде все-таки за українцями".

На думку Осташа, західний вплив буде багатоканальним, і "Захід не буде ставити на конкретного єдиного кандидата". У той же час, на його думку, "Росія буде намагатися, закриваючи очі на питання демократичних виборів, підтримувати єдиного кандидата від влади, оскільки їй (Росії) необхідно зберегти стабільність в економічних проектах, у тому числі в проектах по транспортуванню газу й електроенергетичних проектів".

"Росія визначиться з кандидатом, і цим кандидатом буде кандидат від влади. Це однозначно. Чи буде це Кучма чи Янукович, тут великої різниці нема, оскільки сценарій підтримки буде той самий", - вважає Осташ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування