Боротьба за демократію йде не тільки в Іраку

П'ятниця, 21 травня 2004, 18:44
У той час як увагу усього світу прикуто до боротьби за встановлення демократії в Іраку, Афганістані й інших частинах мусульманського світу, у Східній Європі, що колись була бойовищем холодної війни, йде малопомітна, але не менш важлива боротьба між силами свободи й тиранії. У Росії президент Володимир Путін створив щось, що нагадує правління однопартійної системи, а в Білорусії Олександр Лукашенко очолює найбільш репресивний режим у Європі.

Але ніде в Східній Європі не нагромадилося стільки надій і розчарувань, як в Україні. 50-мільйонна країна, яку колись називали "житницею Європи", виникла на руїнах Радянського Союзу і мала б стати однією з провідних європейських держав. Замість цього надії на свободу і незалежність поступаються місцем розпачу, викликаному політичними злочинами й корупцією.

Сьогодні Україна стоїть на роздоріжжі. У жовтні повинні відбутися президентські вибори. Президент Леонід Кучма, що несе основну частку відповідальності за труднощі країни, не може виставити свою кандидатуру на третій термін, однак він твердо має намір зробити своїм спадкоємцем когось із вірних союзників.

У своїх зусиллях забезпечити сприятливий для себе результат виборів уряд Кучми робить усе можливе, щоб електорат залишався в невіданні. Для цього він наполегливо переслідує незалежні засоби масової інформації.

В останні місяці тиск на ЗМІ в Україні досяг гнітючих масштабів. 17 лютого була припинена трансляція популярних програм Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода" українською мовою, що велася в частотному діапазоні в мережі радіостанції "Довіра".

Новий власник "Довіри", політичний прихильник Кучми стверджує, що ці передачі були припинені з комерційних причин. Однак за критеріями американських оцінок міжнародних радіопрограм, аудиторія слухачів "Довіри" була найбільшою саме тоді, коли мовило Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода". А через кілька днів після того, як це мовлення було припинено, "Довіра" одержала чотири додаткових радіостанції.

Насправді удар по Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода" був завданий тому, що ця радіостанція робила те, що багато місцевих ЗМІ боялися робити. Вона розповідала правду про уряд України.

3 березня українська влада вчинила набіг, а потім закрила "Радіо Континент", київську комерційну радіостанцію частотного діапазону, що двома днями раніше почала транслювати передачі "Свободи"/"Вільної Європи". Все устаткування радіостанції було арештоване, а трьох співробітників "Континенту" на короткий час затримали, що було нібито викликано тим, що радіостанція прострочила ліцензію на мовлення.

Однак, за повідомленнями багатьох місцевих джерел, термін дії ліцензії минув ще в 2001 році. Виникає природне запитання: чому влада згадала про це тільки за три роки потому?

"Радіо Континент" передавало також програми інших іноземних станцій, таких як "Голос Америки", "Бі-Бі-Сі" і "Дойче Веллє". Власник "Радіо Континенту" Сергій Шолох виїхав у Польщу, де попросив політичного притулку.

3 березня представник "Свободи"/"Вільної Європи" повинен був зустрітися в Києві з Георгієм Чечиком, власником незалежної радіостанції частотного діапазону з Полтави, для підписання контракту на передачу цією станцією програм "Свободи"/"Вільної Європи". Однак Чечик загинув у результаті автомобільної аварії, що відбулася, коли він їхав на зустріч.

Поки не відомі офіційні результати розслідування. Хоча немає доказів "брудної гри", тривалі переслідування журналістів в Україні породжують відповідні чутки про причину смерті Чечика.

Як член Ради управління по радіомовленню, що керує іноземним мовленням США (включаючи Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода"), минулого місяця я приїхав в Україну для вручення панові Кучмі пропозиції про повернення програм Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода" на Українське Державне Радіо. (П'ять років тому, до початку передач через "Довіру" "Вільна Європа"/"Свобода" мовила з використанням державних радіопередавачів).

Я хотів підкреслити, що такий крок допоміг би негайно дати доступ українцям до популярних програм Радіо "Вільна Європа"/Радіо "Свобода". Однак, хоча люди з оточення Кучми дали мені зрозуміти, що зі мною зустрінеться президент і глава його адміністрації Віктор Медведчук, обоє вони відмовилися мене прийняти, коли я прибув до Києва.

Очевидно, українське керівництво не в настрої обговорювати питання демократії і громадських свобод. Рада керівників по радіомовленню сумнівається, що воно змінить свою позицію до жовтневих виборів.

Третій президент США Томас Джеферсон, що склав Декларацію про незалежність, один раз написав: "Якби мене змусили зробити вибір між урядом без вільної преси і вільною пресою без уряду, я віддав би перевагу останньому".

Саме тому, що вільна преса є тими легенями, що дають дихати демократії і вільному громадянському суспільству, Рада керівників по радіомовленню має намір нести об'єктивні новини й інформацію народу України.

А президент Кучма, що з нервозністю очікує майбутні вибори, повний рішучості не дати українському народові слухати програми "Свободи"/"Вільної Європи".

Незалежна правозахисна організація "Freedom House" відзначає, що українські засоби масової інформації позбавлені свободи, про що свідчить наявність державної цензури на телебаченні, переслідування незалежних ЗМІ, а також небажання уряду адекватно розслідувати напади на журналістів.

Дії української влади складають контраст із Росією, де уряд надав офіційний дозвіл на мовлення Радіо "Свобода" у Москві, хоча ЗМІ там також не вважаються вільними.

Якщо світове співтовариство хоче запобігти появі диктатури в серці Європи, воно повинне об'єднатися й закликати уряд України захистити свободу преси, щоб народ України, прийшовши восени на виборчі дільниці, мав усю повноту інформації. США, Євросоюз і ООН зобов'язані попередити президента Кучму, що підтасовані результати виборів він може купити тільки ціною дипломатичного остракізму й економічних безладь.

Це дуже висока ціна. Жовтневі вибори покажуть, куди йде Україна: до свободи чи до тиранії. Відважний народ України зазнав занадто багато випробувань і занадто багато пройшов, щоб бути відкинутим назад, до репресивного режиму правління по-совєтськи.

<і> Гіршберг є членом Ради керівників по радіомовленню, федерального агентства США, що контролює все іноземне радіомовлення, включаючи передачі таких радіо- і телевізійних станцій, як "Голос Америки", Радіо "Свобода"/Радіо "Вільна Європа", Радіо "Вільна Азія", "Близькосхідна Телевізійна Мережа".

Переклад: InoSMI


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування