Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин може знову запустити політреформу, але із самого початку

Субота, 22 травня 2004, 15:06
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин не виключає, що парламент у червні повернеться до питання про політичну реформу.

Про це він заявив у інтерв'ю журналістам у Каневі, відзначивши можливість того, що в червні може відбутися голосування законопроекту політичої реформи.

У той же час Литвин виключає, що на голосування буде винесений законопроект номер 4105, який парламент не підтримав раніше. "Він не може бути поставлений (на голосування) і не буде поставлений доти, поки я голова Верховної Ради України", - підкреслив він, додавши, що є Конституція і її не можна порушувати.

Як відомо, ухвалення в цілому законопроекту 4105, але у своїй редакції, домагається лідер СПУ Олександр Мороз. Крім того, ряд представників більшості подали в Конституційний суд запит, чи можуть вони ще раз проголосувати автентичний законопроект 4105, оскільки 8 квітня, на їхню думку, він не голосувався.

За словами спікера, у парламенті зареєстровані ще два законопроекти, які стосуються внесення змін до Конституції - 4180 (внесений парламентською більшістю) і 3207-1 (внесений членом фракції БЮТ Анатолієм Матвієнком).

Разом з тим, за словами Литвина, щодо законопроекту 4180 "можуть виникнути проблеми", оскільки в рішенні Конституційного суду відзначається його ідентичність законопроекту 4105.

Спікер упевнений у необхідності зробити з трьох варіантів законопроектів один, "узявши все краще, що є", попередньо схвалити його і направити в Конституційний суд. За його словами, при розробці такого законопроекту потрібно уважно дивитися, щоб не було протиріч і неузгодженостей, які були в законопроекті 4105.

"Думаю, що це потрібно зробити. Ми це рано або пізно будемо робити, але не методом кавалерійського наскоку або атаки", - сказав спікер, указавши на необхідність "сісти, подумати, зважити і напрацювати серйозний документ".

"Коли він (законопроект) буде готовий, можна розглядати його в будь-який час, але потрібно, щоб це усвідомили депутати, і щоб був документ, який відповідає умовам правової техніки і політичних потреб нашого суспільства", - сказав Литвин.

Він також повідомив, що на наступному тижні відбудеться зустріч лідерів фракцій і груп парламенту зі спікером. "Я радий, що пролунала пропозиція провести таку зустріч. Нарешті-то усвідомили, що політична реформа - це проблема Верховної Ради України, а не проблема вказівок з боку і що шляхом тиску і примуса не можна вирішити це питання", - сказав Литвин.

Він додав, що вирішити це питання можна тільки домовившись. "Вирішити можна, знайшовши прийнятний варіант, який би влаштовував сьогодні парламент із великим запасом", - відзначив він.

Спікер згодний з думкою, що на сьогоднішній день 300 голосів народних депутатів у підтримку законопроекту політичної реформи мало для того, щоб отримати потрібний варіант. "Треба шукати компроміс, але такий, який сьогодні треба Україні", - сказав Литвин.

Спікер також сказав, що парламент почне конструктивно працювати тоді, коли політичні сили перестануть виносити свої проблеми для розв'язання у Верховній Раді.

"Головне на всіх рівнях - не створювати політичні прецеденти, політичні приводи для того, щоб Верховна Рада була змушена на них реагувати", - сказав Литвин.

На його думку, ті проблемні питання, до яких поверталася Верховна Рада, є "результатом штучних дій певних політичних сил".

"Верховна Рада змушена реагувати, і я переконаний, буде змушена і надалі реагувати на щось подібне", - сказав спікер.

"Мені здається, нам необхідно домовитися і таким чином, щоб Верховна Рада не займалася тим, що вирішує політичні проблеми, реалізує політичні плани тієї або іншої політичної сили", - сказав Литвин.

"Коли кожна політична сила буде по черзі ставити свої проблеми і вимагати їхнього рішення, це паралізує Верховну Раду, і програють від цього, насамперед, кандидати в президенти, які удосталь представлені в парламенті", - додав він.

На його думку, ці кандидати в президенти сьогодні зацікавлені в тому, щоб демонструвати злагоджену і конструктивну роботу парламенту.

Литвин висловив думку про те, що ці й інші питання стануть предметом зустрічі керівників фракцій і груп, "тому що так можна добороться до самого кінця і зруйнувати власне свої політичні сили і політичні перспективи, і однозначно зруйнувати парламент".

"Якщо буде зруйнований парламент, це буде катастрофа для України", - заявив він, додавши, що не бачить нічого поганого в тому, що Верховна Рада бурхливо обговорює політичні процеси в державі. "А де ж їх ще обговорювати, як не в парламенті?", - запитав спікер.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

Мороз усупереч закликам Кучми відстоює свій проект реформи

КУЧМА ПРОТИ, ЩОБ ДЕПУТАТИ ЗНОВУ ГОЛОСУВАЛИ ПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА-СИМОНЕНКА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: