Буш-старший у Києві порадував усіх: Кучму, Ющенка і Пінчука

Неділя, 23 травня 2004, 20:41
Нещодавно зять президента Віктор Пінчук сказав, що він вирішив відійти від політики. Можливо, це і так, але чомусь раніше Пінчук організовував гастролі до Києва московських театрів і скрипалів, а тепер відставних американських політиків і активних громадських діячів. Тиждень тому це був Збігнєв Бжезинський, зараз – Джордж Буш-старший.

За всю історію української незалежності з президентів США у Києві тричі побував Клінтон, а з екс-президентів – Ніксон. В цьому році на конференцію, організовану Борисом Тарасюком, планувався приїзд того ж таки Клінтона. Однак у 42-го президента США щось не склалося. Натомість до Києва на запрошення Пінчука прибув Буш.

Як виявилося, на відміну від його сина він має великий талант залишати всіх задоволеними від спілкування з собою. Дідусь дуже активний, жартує весело і навіть змушує декого брати його за взірець. "Ну що, непогано як для 80 років?!", - сказав усміхаючись Ющенко, коли в п'ятницю вдень виходив із актової зали Нацуніверситету імені Шевченка, де Буш виступав перед студентами.

Сподобалося Ющенку те, що Буш збирається відзначити ювілей стрибком із парашутом. Перед цим опозиція у складі Ющенка, Тимошенко і Мороза майже півтори години розмовляли з батьком президента США. Обізнані люди кажуть, що спочатку цю зустріч в резиденції Гербста хтось невідомий планував зробити тривалістю... десять хвилин. Потім зусиллями інших невідомих було поламано плани обмежити їх ранкове спілкування.

За свідченням джерел "Української правди", Буш прийшов на зустріч не дуже в курсі проблем, з якими стикається опозиція в Україні. Тому трійці довелося розповісти йому про стан справ у вітчизняній політиці.

Під час зустрічі з лідерами опозиції Буш їх уважно вислухав, а у відповідь начебто послав єдиний месидж: "Тільки не голосуйте за виведення військ із Іраку". Таке звернення Буша було дуже адресним, бо перед ним сиділи лідери фракцій, які саме цього й хочуть (СПУ і БЮТ категорично вимагають відкликання військ, у "Нашій Україні" за це половина депутатів).

Дуже задоволений зустріччю з дідусем має бути і Кучма (до речі, хоч американець прилетів із приватним візитом, але зустрічав його у аеропорту разом із Пінчуком перший помічник Кучми Сергій Льовочкін). Напередодні приїзду гостя Верховна Рада так і не домоглася виведення військ із Іраку, тому гарант передав Бушу-молодшому через Буша-старшого великий коаліційний привіт.

У відповідь Кучма міг розраховувати, що нарешті українській президент отримає змогу провести повноцінні переговори з сином гостя. Сам Буш-старший сказав, що Буш-молодший неконтрольований: "Я нічогісінько не знаю про його графік" і "я не маю впливу на його порядок дня".

Однак є одне слабке місце у нинішнього господаря Білого дому: "А от Барбара має вплив. Вона може так його насварити, наче йому 15 років", - сказав Джордж Буш-старший. Погано лише, що прибув він до України один.

Хоча, насправді, все це нагадує дипломатичне кокетування батька президента США. Щоб його сина зайвий раз не звинувачували, що він створив бюро по працевлаштуванню колишніх підлеглих Буша-старшого. Кучма може радіти – його зустріч з президентом США у Стамбулі майже гарантована. І відомо це стало ще навіть до теплого прийому на українській землі американського діяча.

Таким чином, практично розв’язано одне із найголовніших питань кучминої пенсії – гарантії його безпеки з боку США (щоправда, ще не факт, що син Буша-старшого переможе на виборах у Сполучених Штатах).

Пощастило також і студентам, яких розважав досить жвавий американський президент-відставник. Буш навіть теоретично погодився відвідати гуртожиток Нацуніверситету на вулиці Ломоносова, однак послався на те, що його не попередили заздалегідь і тепер уже при всьому бажанні цього він не зробить.

Але найбільше задоволений візитом Пінчук. В принципі, це емоції із сфери відчуття, наскільки неймовірним буває життя. Можна уявити собі картину: кінець 1980-х, тридцятирічний інженер трубних справ дивиться програму "Врємя", новини про закінчення холодної війни, про "Бурю в пустелі", про палаючі нафтові свердловини; можливо, він навіть мріє, що СРСР отримає замовлення на постачання радянських труб до Іраку.

Безперечно, Пінчук не міг тоді уявити, що мине півтора десятиліття, і він буде приймати у себе як гостя найвпливовішу людину світу на той час. Більше того, що він буде стояти поруч із трибуною і зачитувати Бушу питання від студентської аудиторії.

Тут Пінчук показав себе як вправний цензор. Всі питання Бушу із зали ставилися письмово, потім вони передавалися Пінчуку, і він зачитував їх у мікрофон – у тому числі і англійською. Але сталося так, що гострі питання про сучасне українське буття обминули Буша. Після закінчення журналісти жваво ділилися, які питання вони написали (про справу Гонгадзе, про зв'язок між екс-президентом США і зятем президента України). І як успішно мільярдер-модератор проігнорував це.

Але щадив він явно не Буша, а батька своєї дружини – бо Пінчук, наприклад, пропустив крізь своє внутрішнє сито і поставив неприємне для американського гостя питання про Майкла Мура, який зняв фільм про родину Бушів "Фаренгейт 9/11" (до речі, у неділю ця стрічка виграла "Золоту пальмову гілку" Канського кінофестивалю).

Щодо Мура Буш-старший був категоричний. Однак відповідь лунала дуже символічно в підтексті, що це був саме 21 травня, в день народження Георгія Гонгадзе. Буш: "Мур – жахлива людина на думку нашої родини. Я ненавиджу це (слід розуміти, фільм Мура). Але цей чоловік може робити все, що завгодно. Я не поважаю його як автора, але я поважаю його право говорити те, що він хоче".

Буш – борець з цензурою в АП

Крім цієї істини – яку, може, колись будуть розуміти українські керівники – Буш також... викрив цензуру адміністрації президента України.

Зовсім нещодавно, 30 березня прес-служба Кучми поширила листа Буша-молодшого, де він висловлював "захоплення мужньою і незмінною роллю України, яку вона відіграє у звільненні народів Іраку й Афганістану". АП детально розписала, як Буш-син палко дякує Кучмі.

Так от, Буш-старший, сам того не відаючи, розповів, що головна ідея листа була зовсім не в цьому. За його словами, це був лист "про важливість чесних і вільних виборів для україно-американських відносин і майбутнього України".

"Секретар Пауелл та його команда рішуче передали те ж саме бачення високопосадовим українським керівникам", - додав Буш. Загалом, слід віддати належне, Буш-батько досить багато і уперто агітував Україну за чесне обрання нового президента:

"Є певні занепокоєння, як відбулися нещодавні місцеві вибори [в Мукачевому]. Якщо це повториться, то це буде трагедією для України".

"Я певен, що в 2004 році керівництво України керуватиметься не власними інтересами, а інтересами держави, як це було в 1991. Можна багато втратити, якщо діяти кавалеристським наскоком або нерозсудливо".

Буш нагадав, що міжнародні інституції – Євросоюз, Європарламент, Рада Європи, НАТО – зайняли "чітку позицію" в тому, що потрібні демократичні вибори в Україні. На його думку, те, що відбувається в Україні – "має велике значення для світу".

Буш додав, що крім власне самих виборів між кандидатами також важливий вибір, якими методами буде проводитися президентська кампанія.

На думку Буша, цілі України приєднатися до НАТО, ЄС і СОТ – "амбіційні та гідні похвали". А вибори 31 жовтня будуть "фантастичною можливістю для України показати світу, що вона готова зробити наступний крок" у побудові відносин із цими організаціями.

На його думку, "найкращий шлях" для інтеграції України на Захід – це "удосконалювати демократію". "Ви багато зробили, але ще багато треба зробити", - додав він. "Чим більше демократії, тим більш процвітаючим ставатиме український народ", - сказав Буш.

Загалом, на думку Буша, Україна має "фантастичні можливості": якщо Україна піде шляхом ринкових і демократичних перетворень, то її чекає "яскраве майбутнє".

Про що ще сказав Буш?

Власне сама промова Буша в університеті була його виправданням за виступ у Верховном Совєтє УРСР в серпні 1991 – коли він закликав українців не піддаватися на сепаратизм, а залишатися в єдиній радянській хаті.

Виявилося, Буша тоді неправильно зрозуміли. За словами екс-президента, він мав на увазі зовсім інше – лише намагався заявити підтримку США тим, хто "розширяв кордони свободи". "Не робіть того, що може зіштовхнути вас із правильного курсу", – також згадав ще один свій заклик Буш. Ще він "застерігав Москву не робити кроків проти української незалежності". І навіть відчував теж саме, що в Берліні, коли кликав людей "гуртуватися біля муру".

Відповіді на інші питання були менш конкретні. Коли Україна може приєднатися до плану дій про набуття членства в НАТО? "Я не можу цього сказати. Якщо я скажу "я не знаю", преса напише, що я дурний. Але насправді я цього не знаю. Що я напевно знаю: якщо ви проведете певні реформи, це станеться швидше".

Говорячи про можливий візит Буша-молодшого до України, його батько сказав, що "можливо, колись це станеться, і його тут радо зустрінуть". Його син "дуже хотів би приїхати до України, він тяжіє до країн, які будують демократію". Також Буш чомусь сказав, що його дитина "дуже активна, ви могли б зіграти в футбол". Загалом, на думку Буша-батька, його син – "добра людина".

Про Україну: "Під час спілкування з керівництвом я розумів, що ситуація змінюється в кращому напрямку". "Якщо б я був молодий – я б серйозно замислився про державну кар'єру", - звернувся він до студентів.

І остання порада Буша-пенсіонера київському університету: "Не робити те, що я роблю – дивлюся телевізор і спілкуюся з ним. І починати кричати, коли щось не подобається. Будьте активні!".

***

Це був ще один американський гість у передвиборчий рік в Україні. До речі, наступними закликати провести чесні вибори їдуть президент парламентської асамблеї НАТО і делегація конгресменів США.

За ці дні Кучма побачив, що можна бути екс-президентом і при цьому поважною людиною. Опозиція втовкмачила батьку, що погано, коли його син зациклювався лише на іракських справах. А Пінчук реалізував амбітний проект. Далі треба ставити ще більш складні цілі – наприклад, гастролі Майкла Джексона.




Читайте також промову Буша-старшого англійською мовою

Читайте також про причини таємного візиту Буша до Києва:

"Буш на баш", або чому Буш-старший їде в Україну?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування