Президент Парламентської Асамблеї НАТО попросить Кучму припинити зловживання перед виборами

Понеділок, 24 травня 2004, 12:16
Стабільна і демократична Україна може розглядатися як реальний кандидат на членство в Євросоюзі й НАТО.

Таку думку висловив американський конгресмен, президент Парламентської Асамблеї НАТО Дуг Беройтер в заяві, опублікованій в газеті "День".

Напередодні свого офіційного візиту до Києва, який очікується в понеділок, 24 травня, Беройтер сказав: "Україна зараз має спільні кордони з ЄС і НАТО як результат недавнього розширення обох організацій. Якщо Україна зі своїми ресурсами і економічним потенціалом стане стабільною, незалежною і демократичною державою, багато хто в Європі і Північній Америці розглядатиме її як важливу складову європейської стабільності і як реального майбутнього кандидата в Євросоюз".

"Так само багато хто вважає, що Україна може грати позитивну роль як сусід НАТО і, можливо, згодом як член", - додав президент ПА НАТО.

У той же час Беройтер підкреслив принципове значення демократичного проведення наступних президентських виборів: "На мою думку, необхідно, щоб українське керівництво розуміло, що президентські вибори будуть розглядатися як своєрідний тест з лакмусовим папірцем на відданість України демократії".

Разом з тим, на думку Беройтера, "численні проблеми на останніх виборах вже викликали стурбованість міжнародного співтовариства з приводу того, чи буде проведено вибори в Україні відкрито і чесно".

"Мої колеги в Парламентській Асамблеї НАТО і я відверто стурбовані останніми сигналами, які вказують на те, що жовтневі вибори, можливо, не будуть вільними і чесними", - підкреслив Беройтер.

Тому "одним з головних… послань" під час зустрічей у Києві, повідомив президент ПА НАТО, буде саме важливість чесних і прозорих виборів.

"В останні 13 років розвиток української демократії був повільним і важким. Однак в будь-якому випадку жодне питання не матиме більшої важливості для майбутніх відносин з Заходом, ніж зміцнення демократії", - зазначив американський сенатор.

З його слів, під час зустрічей він буде ставити запитання офіційним особам "про повідомлення стосовно переслідування владою компаній, які підтримують опозиційних кандидатів, про погрози й застосування сили проти лідерів опозиції і їхніх сімей, про обвинувачення у відкритій маніпуляції виборами мера в Мукачевому минулого місяця".

Так само Беройтер має намір розпитати представників української влади, "яких вживається заходів для припинення переслідування незалежних мас-медіа в Україні, особливо у відношенні закриття радіо "Континент", що запропонувало свій ефір для радіо "Свобода".

"Я зроблю особливий акцент на тому, що президент Леонід Кучма й інші високопосадові особи повинні робити рішучі кроки для того, щоб подібні зловживання не зашкодили президентським виборам", - сказав Беройтер.

На думку президента ПА НАТО, "під час виборів нового президента цієї осені в українського народу буде історична можливість спрямувати свою країну на Захід і прокласти для неї шлях до членства в євроатлантичних інституціях, таких як Європейський Союз і НАТО".

"І в цьому парламентарії з 26 країн НАТО зі свого боку готові надати підтримку", - сказав Беройтер.

"Під час зустрічей з українським урядом і парламентарями я буду акцентувати на тому, що двері на Захід для України відкриті, - повідомив президент Парламентської Асамблеї. - Наступні кілька місяців будуть вирішальним випробуванням готовності українського народу і влади докласти зусиль для того, щоб увійти в ці двері".

Так само, згідно з повідомленням Беройтера, Парламентська асамблея НАТО позитивно ставиться до формально задекларованого прагнення України приєднатися до НАТО. "Але саме дії українських посадових осіб визначать, чи буде цієї мети досягнуто", - додав він.

"Якщо Україна прагне досягнути стандартів для членства в НАТО, то їй слід бути готовою до ухвалення необхідних рішень і реалізації політичних, економічних і військових реформ", - підкреслив сенатор.

"Якщо Україна досягне успіху в реалізації цих реформ, то її вступ до євроатлантичних інституцій у майбутньому буде гарантоваий", - резюмує Беройтер.

Дуг Беройтер є досить відомим в США фахівцем з питань міжнародної політики, працює в Конгресі з 1978 року. Парламентську Асамблею НАТО очолює з 2002 року. Сьогодні цей орган об'єднує представників національних законодавчих органів повноправних членів з 26 країн НАТО, а також включає асоційованих членів і спостерігачів ще від 21 держави, серед яких і Україна.

Одна з головних функцій ПА НАТО - доводити до відома урядів країн, що входять в Альянс, "євроатлантичну парламентську думку" з тих чи інших питань у сфері безпеки, політики або економіки.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...