Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поки Росія пропонує "економічну Конституцію", Кучма хоче пошвидше запустити перший рівень ЄЕП

Понеділок, 24 травня 2004, 12:28
Президент України Леонід Кучма відзначає, що пріоритетним для України в ЄЕП залишається створення зони вільної торгівлі.

Про це він заявив у понеділок на пленарному засіданні глав держав-учасниць ЄЕП, підбиваючи перші підсумки роботи з реалізації ініціативи президентів України, Бєларусі, Казахстану й Росії по формуванню Єдиного економічного простору чотирьох держав.

Кучма відзначив, що "не все гладко складалося з реалізацією намірів про ЄЕП, зокрема, в Україні окремі політичні сили чинять значну протидію цьому процесові".

"Тому хотів би ще раз підкреслити: ми розглядаємо формування ЄЕП як передумову для усунення існуючих економічних протиріч між країнами і, як наслідок, стимулювання подальшого розвитку національних економік", - сказав Кучма.

Він відзначив, що за минулий період експертами була підготовлена Угода про формування ЄЕП, яку ратифіковано всіма державами-учасниками ЄЕП, розроблено Комплекс основних заходів для реалізації Угоди, схвалений наприкінці минулого року, підготовлено технічне завдання по реалізації Комплексу заходів.

Також, за його словами, розроблено і схвалено План дій, що передбачає підготовку більше 100 міжнародних документів, підписання й реалізація яких дозволить "послідовно формувати Єдиний економічний простір".

"Таким чином, сьогодні ми можемо констатувати, що підведено риску під організаційним етапом становлення ЄЕП. Прийшов час перейти від масштабних планів до реального їх втілення в життя й одержання конкретної, відчутної віддачі від ЄЕП", - сказав Кучма.

Щодо подальшої реалізації проекту, Кучма заявив, що, насамперед, видається необхідним у найкоротший термін підготувати пакет документів, що повинні скласти основу нормативно-правової бази ЄЕП.

"Як мені відомо, наші експерти в ході останньої зустрічі погодили загальний перелік міжнародно-правових документів, що підлягають розробці до кінця 2004 року. Їх нараховується близько 80.

Він також запропонував підписувати документи виходячи з їх пріоритетності.

"Наша позиція залишається незмінною: завершення процесу створення повномасштабної зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень – це першочергове завдання в контексті формування Єдиного економічного простору", - сказав Кучма.

Президент України також підкреслив, що саме реалізація цього першого етапу у формуванні ЄЕП стане тим "лакмусовим папірцем, що покаже щиру готовність і бажання сторін йти далі за політичні декларації у напрямку якісного поглиблення економічного співробітництва".

Як відомо, напередодні представник уряду Росії розкритикував такий підхід України - коли деякі з країн-учасниць намагаються "висмикнути з усього зводу документів 10-15 нормативних актів, які представляють для них найбільший інтерес, і проштовхнути їх для якнайшвидшого узгодження". Він висловився за те, щоб прийняти всі документи пакетом - "свого роду економічну конституцію ЄЕП".

***

Кучма також відзначив доцільність використання в роботі над проектом ЄЕП досвіду вже успішно функціонуючих подібних формувань і розширення регіонального співробітництва з ними.

"Зокрема, мова йде про МЕРКОСУР – найбільшу інтеграційну структуру на Латиноамериканському континенті, що динамічно розвивається, третю у світі за своїм потенціалом зону вільної торгівлі", - сказав він.

"Днями в мене відбулася зустріч із президентом Бразилії Лулою да Сільва, що висловив зацікавленість у встановленні діалогу між МЕРКОСУР і країнами-учасницями ЄЕП", - відзначив Кучма.

На закінчення Кучма висловив упевненість, що сьогоднішня зустріч ознаменується прийняттям конкретних рішень, "послужить підтвердженням готовності сторін послідовно йти до досягнення амбіційних цілей і завдань, визначених нами рік тому".

Читайте також:

У РАМКАХ ЄЕП ПРИЙМУТЬ ЄДИНУ ЕКОНОМІЧНУ КОНСТИТУЦІЮ

Путін вважає, що ЄЕП – річ корисна й потрібна, а Кучма хоче, щоб він дихав

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування