Черномирдін не хоче віддавати гроші за портрет Кучми

Понеділок, 24 травня 2004, 14:28
Відомий російський художник Нікас Сафронов стверджує, що посол Росії в Україні Віктор Черномирдін не розрахувався з ним за написаний на його замовлення в 2001 році портрет президента України Леоніда Кучми.

Про це художник заявив в інтерв'ю кореспонденту "Намедни" (російський телеканал НТВ).

"Ось Віктор Степанович не розрахувався зі мною за Кучму. Все звалює на Міллера (керівник РАТ "Газпром"), який взагалі не розуміє про що мова. Чекаємо, коли Віктор Степанович віддасть гроші. Художника кожен може образити", - сказав Сафронов.

Як повідомляла "Комсомольская правда", за словами Сафронова, ідею написати портрет президента України запропонував сам Черномирдін, з яким вони познайомилися в одному з ділових клубів: "Я запропонував написати Віктору Степановичу його власний портрет, а він відбувся жартами: мене вже багато хто писав, зроби краще портрет мого друга Кучми. Я із задоволенням погодився, й ми за це випили".

Після цього художник приїжджав до Кучми на дачу у Форос, і той позував для портрета. На картині Кучма зображений на фоні прапора України й однієї з київських церков, при цьому "у Кучми вигідніший профіль, ніж анфас, тому на портреті довелося прибирати зайві зморшки й деталі. В результаті вийшов такий хороший, задумливий образ президента", - розповів Сафронов.

Сафронов вважається одним із найвідоміших портретистів Росії. Він писав портрети Михайла Горбачова і Володимира Путіна, а колишній президент Азербайджану Гейдар Алієв за свій портрет подарував Сафронову автомобіль BMW.

Як написала “Комсомольская правда” із посиланням на джерела, "зазвичай торгуватися він (Сафронов) починає із позначки в 30 тисяч доларів".

Водночас, за словами дійсного члена Академії мистецтв Росії Марії Чегодаєвої, Сафронов належить до "цукеркових портретистів", які "відверто лестять своїм героям - пишуть не портрети, а "фантики" малюють". "Сафронов - людина, яка організувала ділове підприємство із виготовлення картинок у рамках, які вручаються як презенти", - заявила Чегодаєва.

Проте, як писав "Киевский телеграф", за словами Сафронова, Кучмі дуже сподобалася робота: "Мені особисто дзвонив один із його помічників і передавав слова подяки українського президента. Просто вийшло, що портрет Кучми я закінчував перед Днем Незалежності України (в 2001 році), і його мав вручити українському президенту Путін як подарунок".

"Але так сталося, що даний захід не увійшов до президентського протоколу, й портрет українському лідеру вручив посол Росії в Україні в менш офіційній обстановці. Напевно, тому подія й не отримала широкого резонансу", - сказав художник.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування