Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПУТІН: КРАЇНИ ЄЕП ВСТУПЛЯТЬ ДО СОТ ЯК ОДНЕ ЦІЛЕ. Або окремо, але домовившись

Понеділок, 24 травня 2004, 15:22
Президент Росії Володимир Путін заявив, що створення Єдиного економічного простору Росією, Білорусією, Казахстаном і Україною не буде протидіяти їхньому прагненню вступити до СОТ.

"Між членством у СОТ і регіональних інтеграційних організаціях немає жодних протиріч", - сказав Путін у понеділок у Ялті на прес-конференції за підсумками самміту ЄЕП.

"Кожна країна може або сама врегулювати свої питання з СОТ і потім погоджувати їх із партнерами у економічній організації, або вся організація може розробити загальні принципи, на яких всі її члени вступлять до СОТ", - сказав Путін.

Як приклад Путін навів Європейський Союз, відзначивши, що до СОТ входять і сам ЄС, і всі його члени.

"Держави-учасниці ЄЕП знаходяться в привілейованому положенні, тому що на ранніх стадіях інтеграції можуть погоджувати свої позиції щодо СОТ і діяти, не порушуючи правил переговорного процесу СОТ", - вважає російський президент.

"Ми і будемо це робити", - завірив Путін.

У той же час президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що формування ЄЕП має здійснюватися з урахуванням норм і правил СОТ.

"Практичне рішення питання про приєднання до СОТ вже сьогодні змушує нас остаточно визначитися з умовами, на яких ми будемо відкривати свій економічний простір зовнішньому світові", - відзначив Лукашенко.

"Чи будемо ми відстоювати для себе особливі умови, як для регіону, чи фактично будемо діяти поодинці? Це залежить від тих рішень, які ми маємо ухвалити в рамках "четвірки". Переконаний: економічним і політичним інтересам чотирьох країн відповідає єдина позиція", - сказав президент Білорусії.

"Наші економіки є взаємодоповнюючими. Ми ніде не знайдемо більш оптимальних, апробованих часом зв'язків", - переконаний Лукашенко.

На його думку, найближчими задачами ЄЕП є "втілення прийнятих рішень у діючі й економічно ефективні форми", а також розробка "необхідних організаційних і правових механізмів виконання угоди про формування ЄЕП".

Білоруський президент вважає, що "тільки у випадку реалізації цього документа в повному обсязі всіма учасниками можливе перетворення "четвірки" у реально діюче міжнародне об'єднання.

"Формування зони вільної торгівлі, митного союзу, свобода руху товарів, робочої сили, послуг, капіталів - не самоціль, а засіб для зміцнення інтеграції", - вважає Лукашенко.

Там же на самміті в Ялті Путін заявив, що в рамках створення ЄЕП простору ніхто не збирається плодити непотрібні адміністративні структури.

"Ми не збираємося плодити непотрібних адміністративних структур, і поки плануємо створити тільки один регулювальний орган. Він так і називається", - сказав президент Росії.

Путін також вважає, що в 2005 або на початку 2006 року може бути підписаний перший пакет документів по ЄЕП.

"Ми дійшли висновку, що щось є пріоритетом для України, щось для Казахстану, щось для Білорусії, а щось викликає особливий інтерес у Росії, тому наші експерти виділили групу угод - 61 проект", - повідомив Володимир Путін.

"Ми дали доручення експертам у рамках цих пріоритетних 61 (проектів) постаратися виділити щось найголовніше, і якщо їм вдасться це зробити, ми довідаємося про це на наступному самміті ЄЕП в Астані", - сказав президент Росії.

Джерело в уряді Росії назвало доручення глав держав виділити до 15 вересня найбільш необхідні документи для підписання "найскладнішою задачею". "Ми спробуємо", - сказав співрозмовник.

Інтерфакс-Україна, РІА "Новості"

Читайте також:

Назарбаєв пропонує Україні разом вступати до СОТ

Поки Росія пропонує "економічну Конституцію", Кучма хоче скоріше запустити перший рівень ЄЕП

Путін вважає, що ЄЕП – річ корисна і потрібна, а Кучма хоче, щоб воно дихало

У РАМКАХ ЄЕП ПРИЙМУТЬ ЄДИНУ ЕКОНОМІЧНУ КОНСТИТУЦІЮ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування