Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тузлу, через яку ледь не побилися Україна і Росія, змиває в море

Понеділок, 24 травня 2004, 18:23
Море знищує острів Тузла - територію, через яку ще недавно між Києвом і Москвою виникли серйозні політичні розбіжності.

Після того, як Тузлу було офіційно визнано українською територією, колишня радянська республіка почала боротьбу за острів із самою природою, передає російська телекомпанія НТВ.

Заставу тут побудували в 2003 році в найкоротші терміни, коли Тузлу почали називати "островом розбрату", і всі з напругою стежили за розвитком тузлинського конфлікту. Тоді росіяни розпочали будівництво дамби й на острів відразу ж перекинули особливий прикордонний загін, призначений для виконання спецзавдань.

Як заявив старший офіцер штабу Фороського прикордонного загону для виконання спецзавдань Олександр Ганаба: "Нас там розмістили для того, щоб попередити можливі провокації з боку росіян".

Сьогодні на острові Тузла тільки прикордонники й декілька місцевих жителів. Конфлікт вичерпано - Тузлу офіційно визнано територією України. Проблеми в іншому: острів стає дедалі меншим - його з'їдає море.

Між дамбою й островом постійно працює український земснаряд, він заглиблює дно. А море розмиває береги острова й знову зарівнює ями. Побудована росіянами дамба не постраждала – її весь час укріплюють. А територія прикордонної застави, на облаштування якої вже витрачено мільйон доларів, стає не тільки менше, але й нижче до рівня моря: острів поступово занурюється у воду.

За словами начальника відділу екологічного контролю Азово-Чорноморської екологічної інспекції Міністерства охорони навколишнього середовища України Сергія Єрнєва, побоювання підтвердилися: Тузлу розмиває. Спостерігати за російською стороною прикордонникам стало складніше: відстань до дамби тепер більше на півкілометра, зазначає НТВ.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування