Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО таки покличе Кучму на саміт в Стамбул, але поки про це не каже?

Вівторок, 25 травня 2004, 11:58
Рішення про можливу участь України в Стамбульському саміті НАТО буде ухвалено у вівторок, повідомив у вівторок у Києві президент Парламентської асамблеї альянсу Даглас Беройтер.

В інтерв'ю журналістам після зустрічі зі спікером Верховної Ради Володимиром Литвином, Беройтер відзначив, що в питанні участі України в саміті в Стамбулі "ситуація проясниться до кінця дня". Саміт заплановано на червень.

Президент ПА НАТО підкреслив, що рано робити висновки щодо запрошення України взяти участь у саміті. "Отут дійсно існує певна неузгодженість серед країн НАТО", - сказав Беройтер.

За його словами, він розуміє важливість для України її участі в саміті. Беройтер нагадав, що на останніх трьох самітах НАТО, коли зустрічалися глави парламентів країн, стороною саміту була і Парламентська асамблея НАТО. Беройтер підкреслив, що вітає участь української делегації в саміті в Стамбулі як асоційованого члена ПА НАТО.

У свою чергу Литвин сказав: "Я вважаю, що такий саміт потрібно проводити на найвищому рівні. Не можна виштовхувати Україну з євроатлантичних і європейських процесів. Думаю, що від цього проблеми безпеки не виграють. Потрібно дивитися об'ємно, перспективно, а не чекати завершення виборів (президента), щоб після цього починати працювати з чистого аркуша. Думаю, що у великій політиці це не припустимо", - сказав Литвин.

За словами спікера, наскільки він зрозумів з розмови з Беройтером, рішення щодо участі України в Стамбульському саміті вже прийнято, а оприлюднене буде у вівторок.

Наприкінці квітня президент України Леонід Кучма заявив, говорячи про участь України в майбутньому стамбульському саміті НАТО, що питання рівня участі України в саміті НАТО на сьогодні не стоїть так гостро, як під час празького саміту альянсу.

"Хочу підкреслити: сьогодні не та ситуація, що була перед празьким самітом, коли Україну обвинуватили в продажі "Кольчуг" Іраку. "Сьогодні усе залежить від того, яке бачення буде, у тому числі, у нас", - сказав Кучма.

Як відомо НАТО запрошує президента РФ Володимира Путіна на саміт Північноатлантичного альянсу в Стамбулі.

Говорячи про ситуацію в Україні, Беройтер відзначив, що проведення чесних, відкритих, прозорих і демократичних президентських виборів в Україні вплине на швидкість просування країни в НАТО.

За словами Беройтера, світове співтовариство стежить також і за реформами в Україні, зокрема за ходом військової реформи, відслідковуючи обіцянки і те, що реально проводиться.

Крім того, підкреслив глава ПА НАТО, для вступу України в Альянс та євроатлантичні структури важливе також проведення економічних реформ.

За словами Беройтера, у ході зустрічі з українським спікером велика увага приділялася важливості проведення вільних і прозорих виборів президента в 2004 році. Гість підкреслив, що йому було приємно відзначити, що Литвин і український парламент звертають серйозну увагу на проведення прозорих і чесних виборів глави держави.

У свою чергу Литвин відзначив, що в ході зустрічі співрозмовники "майже переконали один одного" у тім, що вибори в Україні будуть відкритими, чесними, прозорими і демократичними.

"У той же час я переконаний, що не можна зупинити життя, зокрема розвиток відносин України з європейськими і євроатлантичними структурами до завершення президентських виборів - це було би помилкою", - сказав спікер.

Як повідомив журналістам прес-секретар українського спікера Ігор Сторожук, у ході зустрічі сторони обговорили роль Верховної Ради в проведенні прийдешніх президентських виборів.

Литвин підкреслив на зустрічі, що парламент буде створювати всі можливі умови і механізми для вільного волевиявлення громадян на виборах. Спікер також розповів про прийнятий парламентом закон про вибори президента, назвавши його сучасним і демократичним.

Разом з тим, він відзначив, що є деякі підстави очікувати спроб порушити цей закон у ході виборів. Разом з тим, на думку Литвина, найчастіше висловлюють побоювання щодо цього ті політики, які не упевнені у своїх силах.

Литвин сказав співрозмовнику, що головним завданням Верховної Ради є проведення моніторингу щодо забезпечення рівних можливостей для всіх учасників президентських виборів.

За словами Сторожука, сторони обговорили також питання рівного доступу кандидатів до ЗМІ, зокрема, до телебачення, у тому числі, державного. За словами Литвина, це є полем для спільної діяльності Ради, Центвиборчкому, моніторингової комісії ОБСЄ і спостерігачів. Спікер також висловив переконання, що формальні ознаки демократії на державному каналі буде забезпечено.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Буш-старший у Києві порадував усіх: Кучму, Ющенка і Пінчука

Президент Парламентської Асамблеї НАТО попросить Кучму припинити зловживання перед виборами

Генсек НАТО не виключає, що Кучма і Буш зустрінуться в Стамбулі


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...