Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович заборонив експорт нафтопродуктів з України, а непокірним пообіцяв "непопулярні заходи"

Вівторок, 25 травня 2004, 12:58
Уряд України має намір накласти заборону на експорт з України нафтопродуктів для того, щоб наситити ними український ринок, заявляє прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

Про це Янукович повідомив журналістам у вівторок, говорячи про заходи, які має намір вжити український уряд у зв'язку зі світовим підвищенням цін на нафтопродукти.

"Перший захід, який ми найближчим часом почнемо - ми заборонимо експорт нафтопродуктів з України", - сказав Янукович.

Говорячи про інші заходи, він відзначив, що "будемо підписувати сьогодні протокол, яким розмежуємо питання збору врожаю й постачань дизпалива, і домовимося, яку кількість дизпалива, і за якими цінами ми законтрактуємо на постачання нашим сільгоспвиробникам".

Прем'єр-міністр також відзначив необхідність обмеження рентабельності суб'єктів цього ринку, зокрема, нафтотрейдерів. "Ми поки внесли в протокол на рівні 5% (рентабельність), поки нафтовий ринок не стабілізується", - сказав він.

Янукович вважає, що підписання відповідного протоколу з нафтотрейдерами дозволить стабілізувати ситуацію з нафтопродуктами. "Якщо такі домовленості сьогодні відбудуться і такий протокол буде підписано, вважаю, що ми зупинимо ріст цін, і будемо намагатися їх дещо знизити", - сказав він, відзначивши при цьому, що "якщо нафтотрейдери не підуть нам назустріч, ми почнемо, як кажуть, непопулярні заходи".

"Ми повинні це зробити. Зараз працює антимонопольний комітет, ми задіяли усі важелі впливу. Хоча нас часто критикують за ці важелі, але ми інших кроків не бачимо", - підкреслив прем'єр-міністр, повідомляє Інтерфакс-Україна.

В той же час антимонопольний комітет повідомляє, що що головною причиною цінового стрибка є рекордне "на 40% і вище" зростання світових цін на нафту.

"Ця глобальна тенденція підсилилась в Україні несприятливою внутрішньою кон’юнктурою. Насамперед "зростанням експорту нафтопродуктів і тимчасовою зупинкою окремих нафтопереробних заводів. На ціну бензину негативно впливає і експортне мито на російську нафту та подвійне стягнення за її ввезення ПДВ", - говориться в прес-релізі АМКУ.

Комітет заявляє, що вживав і вживає заходів для попередження й припинення можливих порушень. Зокрема, вже порушено дві справи про узгоджене завищення цін мережами АЗС в м. Києві, продовжується розгляд справ у Дніпропетровській, Сумській та Херсонській областях. Ознаки порушення конкурентного законодавства на ринку нафтопродуктів виявлено у Львові.

Окрім оперативних дій АМКУ вживає попереджувальних заходів. Ще на початку місяця свої висновки та пропозиції щодо ситуації, яка складається на ринках нафтопродуктів, Комітет направив до Кабінету міністрів, говориться в повідомленні.

Також минулого тижня нафтовим компаніям та найбільшим операторам було розіслано листи із запитами про стан ринку та попередженням про необхідність дотримання норм конкурентного законодавства. Постійно проводиться аналіз динаміки закупівельних цін на нафту та відпускних цін на бензин в усіх регіонах України, зазначає прес-служба АМКУ.

Голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв у цьому зв’язку наголосив: "Підвищення цін на бензин боляче б’є по кожному підприємству, по кожному".

Як відомо, за останні дні ціни на бензин в Україні піднялися майже на третину. Представники опозиційних партій назвали підвищення цін на бензин першим наслідком приєднання України до ЄЕП.

Читайте також:

Бродський обвинувачує Мороза в погромі єврейського цвинтаря, а Януковича вимагає звільнити за бензин

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...