Ще один член Євросоюзу буде захищати Україну в Брюсселі

Вівторок, 25 травня 2004, 13:27
Одним із пріоритетів нової зовнішньополітичної доктрини Литви є сприяння вступу України в Європейський Союз і НАТО.

Про це ідеться в презентованій тимчасовим президентом Литви Артурасом Паулаускасом доктрині країни як частині дій і інтересів ЄС.

В доктрині Литва має амбіції регіонального лідера, повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

Зокрема, у ній йдеться, що зовнішня політика Литви відповідати інтересам цілої Європи, а Вільнюс повинен виконувати роль важливого регіонального центру Європейського Союзу.

"Україна для нас є природною частиною західної цивілізації, зокрема, Європи, тому її місце в Європейському Союзі і НАТО є логічним", - сказав Паулаускас.

"Литва буде домагатися членства України в цих структурах і допомагати Києву проводити економічні, політичні і соціальні реформи", - додав він.

За словами литовського лідера, ініціативи Вільнюса мають об’єднати Південь і Північ, Захід і Схід. На його думку, саме Литва разом з сусідами по регіону – країнами Балтії, Скандинавії і Польщі – повинна впливати на східну політику Євросоюзу, пріоритетами котрої має стати членство України в трансатлантичних структурах, а саме - в Євросоюзі і НАТО.

Одним з інструментів реалізації цього завдання доктрина називає спільні литовсько-польсько-українські і балтійсько-українські інститути в рамках Євросоюзу і НАТО.

Вільнюс також має намір грати активну роль в процесі розвитку демократії в таких країнах як Росія і Білорусь.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування