Хто зацікавлений у "брудних" і "фальшивих" виборах президента?

Вівторок, 25 травня 2004, 14:48
Влада цілеспрямовано формує думку суспільства про неминучість фальсифікації результатів виборів президента. Така, на перший погляд абсолютно не прогнозована теза однозначно випливає сьогодні з навіть поверхневого аналізу висловлювань у засобах масової інформації, результатів різноманітних соціологічних опитувань та виступів деяких державних діячів.

Тобто, виникає ситуація, коли влада цілеспрямовано готує суспільство до того, що вибори президента в цьому році будуть "найбруднішими", нечесними, непрозорими, а їх результати будуть однозначно фальсифіковано.

На підтвердження такої думки достатньо подивитися на цифри останніх соціологічних опитувань багатьох структур, які були оприлюдненні у ЗМІ. Отже, понад третину потенційних виборців вважають, що результати голосування буде однозначно сфальсифіковано. А більше половини респондентів висловились про те, що вибори будуть недемократичними, непрозорими та нечесними!

Слід зазначити, що таких результатів опитувань не було за всю "виборчу" історію сучасної України. А висновок у цій ситуації напрошується один. Нинішня влада повністю усвідомлює те, що вона не в змозі виграти чергові президентські вибори. І саме тому сьогодні вона готує "запасний" сценарій у разі свого програшу. Суть якого полягає у маніпулюванні громадською думкою, нав’язуючи суспільству ідею про безумовну фальсифікацію результатів виборів, а відповідно і проголошення їх недійсними.

На мій погляд, влада усвідомлює, що це для неї єдиний шанс залишитися у керма держави.

Звичайно, можна говорити про те, що влада такою маніпуляцією буде намагатися, насправді, реалізувати "простий" сценарій. Тобто, за допомогою фальсифікації результатів виборів забезпечити перемогу свого кандидата.

Однак, в такому разі, влада повністю усвідомлює те, що одразу після реалізації такого сценарію, вона, безумовно, перетвориться на об’єкт критики міжнародної спільноти, демократичних інституцій, українського суспільства взагалі. Саме тому владою готується до реалізації вже згаданий "запасний" сценарій.

Суть його полягає в наступному. Влада програє вибори. Однак, їх результати оголошуються фальсифікованими та приймається рішення про недійсність голосування за президента. Таким чином, повністю блокується перемога опозиційного кандидата. А результатом реалізації цього сценарію буде можливість чинного президента Кучми, так би мовити, "наводити порядок у країні" та й надалі керувати державою.

Такий песимістичний сценарій підтверджується ще й коли аналізуєш провладні засоби масової інформації на предмет згадування у їхніх інформаційних повідомленнях прізвищ опозиційних лідерів. Не зважаючи на тотальну заборону говорити у позитивному ключі про, наприклад, Ющенка, Мороза, Тимошенко, ми натомість постійно споживаємо інформацію про них лише як про авторів застосування "брудних" технологій тощо.

Така кампанія влади вже дала результат. Як вже відзначалося, майже половина суспільства переконана, що результати виборів будуть фальсифіковано!

Очевидно, що сьогодні для опозиційних та центристських демократичних сил вкрай важливо спільно виробити правила поведінки під час проведення виборчої кампанії та підрахунку голосів. Виробити чіткі спільні заходи реагування у разі фальсифікації результатів виборів.

В іншому випадку, можна буде говорити про те, що демократичні сили не зможуть переконати суспільство і владу в можливості забезпечення правового та демократичного характеру президентських виборів. В такому разі, потрібно буде констатувати про крах ідеї виборів президента як демократичного інструменту зміни правлячої еліти та побудови правової, соціальної та європейської країни.


Автор: Микола Томенко, директор Інституту політики, народний депутат України, фракція "Наша Україна"


Читайте також результати соцопитування про можливу фальсифікацію виборів президента:

Ющенко виграє другий тур у Януковича


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування