Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Цензуру в Україні вигадала опозиція, щоб Захід наводив свої порядки?

Вівторок, 25 травня 2004, 17:36
Координатор парламентської більшості у Верховній Раді Степан Гавриш вважає
спробою втручання в український політичний процес доповідь "Фрідом Хаус" про погіршення ситуації зі свободою слова.

Про це Гавриш заявив у вівторок в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, коментуючи дані оприлюдненої міжнародною правозахисною організацією "Фрідом Хаус" доповіді про погіршення в Україні ситуації зі свободою слова преси поряд з такими країнами як Вірменія і Росія.

На думку Гавриша, "Захід узяв на себе функції PR-кампанії відповідних політичних груп, які борються за владу в Україні".

"З моєї точки зору, з точки зору громадянина України, політика, який щодня читає понад 20 опозиційних газет, говорити про те, що в Україні сьогодні є проблема з тиском на свободу слова, а таким чином, і на демократію, це означає штучно підняти температуру для молодої української демократії замість того, щоб вести спільну вільну дискусію", - сказав координатор парламентської більшості.

На думку Гавриша, "це можна визначити лише як спосіб тиску, передусім, на українську владу".

Народний депутат також не виключив зв'язку такої оцінки з оприлюдненою в парламенті інформацією про те, що низка одержувачів західних грантів "працюють виключно на боці української опозиції".

"Це - нечесна спроба втрутитися в український політичний процес. Політична свобода, яка так часто вивішується як знамено стандартів європейських інституцій, є нічим іншим, як певною технологією, яку використовують, виходячи з політичних симпатій або антипатій", - додав він.

У зв'язку з цим Гавриш висловився за те, щоб дискусії, які ведуться "масово у різних напрямах", в тому числі і стосовно свободи слова, велися б на рівні міжнародних інституцій.

Разом з тим, координатор парламентської більшості не заперечує існування в Україні питання свободи слова.

"Я вважаю, що питання свободи слова в будь-якій молодій демократії існує, воно існує, безумовно, і в Україні. Немає також сумніву і в тому, що йде часте втручання в цей процес з боку різних політичних груп", - сказав Гавриш.

"Проблема свободи слова - непроста, але об'єктивна еволюція розвитку демократії в Україні", - додав він.

У той же час депутат зазначив, що "є причина для дискусії, але немає причин для того, щоб використовувати цю ситуацію для політичної боротьби проти тих, хто сьогодні в опозиції".

У той же час, народний депутат, член фракції Соціалістичної партії України Юрій Луценко вважає, що дана "Фрідом Хаус" оцінка є "об'єктивною, але не точною".

"Ситуація зі ЗМІ не погіршилася, вона залишається поганою. У Україні ніколи не припинявся тиск на ЗМІ, існує практика так званих "темників", - зазначив Луценко.

З іншого боку, на його думку, "зараз продовжується одвічна практика адміністрації президента "закручувати гайки" перед виборами шляхом знищення незалежних або опозиційних засобів масової інформації".

"Приклади з "Українською правдою", "Сільськими вістями", радіо "Континент" свідчать не про погіршення, а постійно поганий стан свободи слова в Україні", - зауважив депутат.

Прогнозуючи можливу оцінку свободи ЗМІ міжнародними організаціями напередодні президентських виборів, Луценко сказав: "За логікою європейців, у вересні вони повинні сказати, що ситуація близька до катастрофічної".

Депутат також упевнений, що зміна ситуації зі свободою слова можлива після президентських виборів: "Ситуація або скотиться до 1960-их років минулого сторіччя, або забезпечить рух у напрямку вільних ЗМІ".

В оприлюдненій днями доповіді "Фрідом хаус", підготовленій на основі аналізу ситуації з демократією в низці країн СНД, Балкан, а також нових членів Європейського Союзу, висловлено стурбованість станом речей у Вірменії, Росії і в Україні, де останнім часом влада намагається прибрати до рук незалежні засоби масової інформації. Оцінка ситуації з демократією в країнах давалася по шести параметрах за 7-бальною системою.

Найгірша ситуація з демократією серед європейських країн СНД, за даними доповіді, склалася в Білорусії, що отримала 6,54 балів. За нею слідують Росія (5,25), Молдавія (4,88) і Україна (4,88).

Загалом по СНД з демократією найгірше в Туркменистані (6,88).

Україна також згадується в доповіді поряд з Алжиром, Камеруном і Тунісом в контексті виборчої кампанії, що наближається. На думку "Фрідом хаус", наступ на свободу преси в цих країнах ведеться, передусім, шляхом судового тиску і переслідування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:31
Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
оновленоРосіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
Усі новини...