Литвин агітує діаспору висунути його в президенти. Жартома

Вівторок, 25 травня 2004, 17:51
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу проведе нараду з лідерами фракцій і груп парламенту з питань конституційної реформи.

Як повідомив Литвин на зустрічі з головними редакторами засобів масової інформації української діаспори, із проханням провести зустріч щодо "долі політичної реформи" до нього звернулися також співголови конституційної комісії Степан Гавриш і Олександр Мороз.

Спікер нагадав, що на сьогоднішній день існують три законопроекти про внесення змін у Конституцію України.

Він відзначив, що є "настрій і бажання" поставити ще раз на голосування законопроект про внесення змін у Конституцію, раніше не підтриманий парламентом (номер 4105), а також є відповідне подання групи народних депутатів у Конституційний суд із приводу цього законопроекту.

Разом з тим Литвин підкреслив, що, відповідно до чинної Конституції, не підтриманий парламентом законопроект про внесення змін в Основний закон не може виноситися на повторне голосування протягом року.

"Порушення Конституції я не вітаю", - сказав він, додавши, що "вільне поводження з Конституцією допускати неможливо", а "все інше" буде вимагати пошуку компромісного рішення і домовленості.

Спікер відзначив, що проведення конституційної реформи в Україні повинно проходити в два етапи - попереднє схвалення законопроекту на нинішній сесії парламенту й остаточне його схвалення на наступній сесії.

Разом із тим, за словами Литвина, наступна сесія парламенту почнеться у вересні, коли буде "у повному розпалі" президентська кампанія, і в цьому відношенні є певний моральний момент, хоча немає правових застережень.

У зв'язку з цим, на думку Литвина, необхідно підготувати такий законопроект, щоб його підтримало хоча б 350 народних депутатів, оскільки восени частина з них можуть відмовитися від раніше досягнутих домовленостей. "Все інше буде рівнозначно тому, що вилами по воді писано", - сказав він.

Говорячи про президентські вибори, спікер підкреслив, що ця проблема вже присутня, і буде присутня як мінімум до 14 листопада в сесійній залі парламенту, де найближчим часом буде домінувати фактор президентських виборів.

Відповідаючи на питання учасників зустрічі, чи буде сам спікер балотуватися на президентських виборах і як він може прокоментувати можливість висування нинішнього президента Леоніда Кучми на третій термін, Литвин сказав: "Якщо ви мене будете висувати", додавши, що питання не в тому, щоб брати участь у виборах, а в тому, щоб знати своє місце і приносити на ньому користь.

Спікер підкреслив, що його завдання полягає в забезпеченні стабільної роботи парламенту.

Говорячи про можливості висування кандидатури Кучми на президентських виборах, Литвин нагадав, що по цьому питанню є відповідне рішення КС, крім того, сам Кучма сказав, що не збирається балотуватися на президентських виборах, а хоче забезпечити наступність влади, щоб вибори були чесними і демократичними.

Читайте також:

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування