Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Freedom House: Кучма шукає гарантій та гнобить пресу

Вівторок, 25 травня 2004, 18:09
У вівторок “Freedom House” видав свій щорічний звіт щодо стану свободи слова в Європі, у тому числі в країнах колишнього СРСР.

За повідомленням Інституту масової інформації, звіт “Нації в перехідному періоді -2004” наявно демонструє, що Україна "відстає у демократичному розвитку".

"Freedom House" оцінював за 7-бальною шкалою рівень демократії, ефективність виборчого процесу, розвиток громадянського суспільства, рівень корупції, ефективність влади, конституційну, законодавчу та судову бази. У системі оцінок одиниця відповідає найвищому балу, 7- найнижчому.

Україна отримала 4.88 бали, така ж оцінка відповідає ситуації в Молдові. Стан свободи слова в Росії та Білорусі, за даними “Freedom House”, виглядає гірше. В Росії – 5,25, Білорусь – 6,54. Найкраща ситуація складається у Прибалтійських країнах: Естонія – 1,92, Латвія – 2,17, Литва – 2,13.

Політичне життя у 2003 році в Україні було цілковито прив’язане до президентської виборчої кампанії, йдеться у звіті. Яскраво виражено тиск на опозиційні партії та політично активні неурядові організації. Відсутня прозорість у політиці та посилення тиску адміністрації президента на парламент, Кабінет міністрів та суди.

Президент Леонід Кучма намагається отримати гарантії, що проти нього не буде порушено кримінальної справи, як тільки він залишить свою посаду, і робить спроби внести зміни до Конституції, які обмежать владу наступного президента або взагалі відмінять президентські вибори в країні.


Читайте також:

Цензуру в Україні вигадала опозиція, щоб Захід наводив свої порядки

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування