ЗНИКЛИ КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ, ПОРУШЕНІ ПРОТИ ЯНУКОВИЧА

Середа, 26 травня 2004, 00:00
Жодних слідів кримінальних справ проти Віктора Януковича, порушених у 1960-1970 роказ, не вдалося знайти ані в Єнакіївському міському суді, ані в Апеляційному суді Донецької області.

Про це повідомив голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Кондратьєв на зустрічі з журналістами, де він оприлюднив інформацію щодо анкетних даних Януковича.

Голова апеляційного суду припустив, що матеріали справ та вироки були знищені за давністю. Залишилися тільки дві постанови, які свідчать про невинуватість прем’єр-міністра.

Зі слів Кондратьєва, Янукович був засуджений Єнакіївським міським судом у 1967 році за пограбування за ст. 141 ч.2 Кримінального кодексу УРСР до 3 років позбавлення волі. В 1970 році Януковича засудили за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості за ст. 102 КК УРСР до двох років позбавлення волі.

Як пояснив голова суду, у першому випадку Януковичу інкримінувалося наступне: потерпілий Совенко зі своєю співмешканкою Бозих, перебуваючи в стані сильного алкогольного сп'яніння, 29 жовтня 1967 року зустрівся з засудженими Целковським, Масловим і Януковичем. Засуджений Целковський, а потім Маслов побили потерпілого Совенка і забрали деякі його особисті речі.

Розглядаючи цю справу, президія Донецького обласного суду в 1978 році прийшла до висновку, що провина засудженого Януковича була заснована тільки на поясненнях засудженого Маслова під час попереднього слідства. На судовому засіданні Маслов відмовився від своїх свідчень.

Інших доказів провини Януковича президія обласного суду не встановила, тому ухвалила рішення про його невинуватість і незаконність вироку.

В другому випадку, Янукович був засуджений за те, що в 1969 році разом із засудженим Бубирем на підставі сварки побили потерпілого Пантелієнка, завдавши йому тілесні ушкодження середньої ваги. Провина Януковича знову була заснована тільки на сумнівних свідченнях потерпілого, що спочатку пояснив, що його побив Янукович, однак він нічого не пам'ятає. Пізніше потерпілий заявив про те, що його бив тільки Бубир.

В 1978 році тодішній Голова Донецького обласного суду Віталій Бойко вніс протест на обидва вироки в президію цього судового органу.

Президія Донецького обласного суду протести задовольнила й скасувала обидва вироки з закриттям кримінальних справ за відсутністю в діях Януковича складу злочину.

Кондратьєв також не зміг пояснити, з яких мотивів вносилися протести й хто саме звернувся до голови обласного суду переглянути справи Януковича, хоча припустив, що, можливо, про це попросив сам Янукович або його адвокат.

Принаймні, - сказав Кондратьєв, - жодних свідчень про те, що за Януковича в 1978 році вступився космонавт Береговий в судових архівах знайти не вдалося.

Але присутній на прес-конференції заступник керівника прес-служби Януковича Олександр Тернавський підтвердив, що такий лист був і прес-служба його невдовзі продемонструє.

Українська правда, Інтерфакс-Україна, Донецьк
Читайте також:

Судомості Януковича, слід КДБ і аналогії з Медведчуком

Імідж Януковича – хлоркою!

Курс кримінального прем’єрознавства. Частина 2

Курс кримінального прем’єрознавства. Частина 1

Янукович на зоні анашу не курив

Янукович про себе та свої доходи

КУЧМІ СМІШНО, КОЛИ ПОЧИНАЮТЬ ЗГАДУВАТИ ПРО СУДИМОСТІ ЯНУКОВИЧА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News