Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко оприлюднив запис, де Медведчук говорить про справу Лазаренка

Середа, 26 травня 2004, 12:01
Померлого депутата Миколу Агафонова, котрий проходив у США як співучасник за матеріалами справи Лазаренка, було позбавлено депутатської недоторканності на замовлення президента Леоніда Кучми.

Про це заявили журналістам у Сан-Франциско екс-майор Управління держохорони Микола Мельниченко і екс-депутат Олександр Єльяшкевич, повідомляє радіо "Свобода".

"Коли ми почали розшифровувати записи [із кабінету Кучми], ми навіть не очікували, що справа проти Лазаренка сфабрикована так глибоко", – заявив Єльяшкевич.

Він переконаний, що "сьогодні Кучма та його мафія використовують системи правосуддя багатьох країн, серед того і США, щоб маніпулювати цими системами й так досягти своїх власних політичних і економічних цілей".

Ініціатори прес-конференції продемонстрували журналістам записи, які мали б підтвердити їхні слова. Зокрема, в одному з уривків йдеться про тодішнього народного депутата й колишнього директора аґрофірми "Наукова" Миколу Агафонова.

Як стверджують Мельниченко і Єльяшкевич, у записі від 22 червня 2000 року Кучма розмовляє з Віктором Медведчуком, на той час першим заступником голови Верховної Ради. Співрозмовники на записах обговорюють голосування про позбавлення парламентської недоторканності Агафонова.

Розмова відбувалася невдовзі по тому, як звинувачення Лазаренкові висунула американська прокуратура. І того ж дня, коли питання Агафонова обговорили президент і перший заступник голови Верховної Ради, парламент дав згоду притягнути нардепа до відповідальності, і Агафонова арештували.

В той же час, у США прокуратура звинувачувала Агафонова в співучасті у змові разом із Лазаренком.

Натомість у запису Медведчук, як виглядає, визнає, що звинувачення проти Агафонова неправдиві. Медведчук посилається на Олега Литвака, який виконував обов’язки генпрокурора України наприкінці 1997 – на самому початку 98-го року, який "знає цю справу, що складу злочину там практично немає", й говорить про її недоведеність.

Далі у тому самому записі Кучма говорить телефоном із генеральним прокурором Михайлом Потебеньком і наказує йому арештувати Агафонова, який якраз перебував у генпрокуроровому кабінеті.

"Чому ти його приймаєш? Ти що, не розумієш, що береш на себе величезну відповідальність? Якщо він утече кудись за кордон, ти головою заплатиш. Ти що, думаєш, він чекатиме, поки ти зберешся його арештовувати? Ти мусиш арештувати його відразу", – так можна передати слова Кучми до Генпрокурора в перекладі з англійської, повідомляє радіо "Свобода".

Мельниченко і Єльяшкевич також висловили розчарування американською прокуратурою, яка на початку слідства в справі Лазаренка вимагала Мельниченкові записи, але врешті вирішила не використовувати їх.

Обидва знову стверджували, що Кучма зманіпулював свідчення проти Лазаренка. Але у відповідь на наполягання журналістів таки довести своє звинувачення, що Україна втручалася в справу Лазаренка, Мельниченко і Єльяшкевич відмовилися надати якісь подальші докази.

На суді над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком в середу, 26 травня мають початися прикінцеві виступи сторін.

Читайте також про інші записи, оприлюднені Мельниченком в Сан-Франциско:

Brainy Don і Кучма

Читайте також подробиці резонансного судового процесу над Лазаренком в Сан-Франциско:

"Вже до кінця цього року повернуся в Україну". Павло Лазаренко обіцяє Кучмі грузинський сценарій

Суд над Лазаренком в Каліфорнії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування