Литвин попросить Кучму зламати плани Медведчука щодо письменників

Середа, 26 травня 2004, 12:30
Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонує президенту Леоніда Кучми підтримати проведення загальноукраїнського з'їзду письменників, щоб розв'язати конфлікт навколо Національної спілки письменників.

Про те, що Литвин звернеться до Кучми із таким листом, сам спікер повідомив під час зустрічі з письменниками-лауреатами Державної премії імені Тараса Шевченка.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, про такий лист Литвина попросили самі письменники.

Також у листі Литвин попросить Кучму дати доручення щодо "посилення соціального захисту письменників, в тому числі їх пенсійного забезпечення".

Самі письменники висловили стурбованість станом справ у письменницькому середовищі та поінформували про ситуацію, яка склалася у Національній спілці письменників України у зв’язку із проведенням альтернативного з’їзду.

Як відомо, за підтримки адміністрації президента було проведено так звані "загальні збори письменників", які спробували усунути з посади голову НСПУ Володимира Яворівського ("Наша Україна") і призначити на посаду Наталію Околітенко.

За визначенням Юрія Мушкетика, "подібних прецедентів втручання держави у діяльність громадської, позапартійної, творчої письменницької організації не було в жодні попередні часи".

Литвин звернув увагу учасників зустрічі на необхідність ретельно проаналізувати глибинні причини виникнення конфлікту всередині спілки. На думку Голови Верховної Ради України, однією з таких причин є надмірна політизація керівництвом НСПУ діяльності творчої організації.

Литвин підтримав висловлену під час розмови пропозицію про проведення загального всеукраїнського з’їзду письменників, на якому б була визначена подальша доля спілки. "Вільне визначення в ході такого з’їзду сприяло б розв’язанню проблеми", - зазначив він.

Голова Верховної Ради України також планує звернутися до голови Верховного Суду Василя Маляренка з проханням взяти під контроль судові провадження, які стосуються ситуації у НСПУ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...