Комітет виборців – "самозванці", а інститути "Нашої України" готують грузинський варіант?

Середа, 26 травня 2004, 13:46
Голова слідчої комісії Верховної Ради, що вивчала діяльність недержавних організацій, які існують на гранти іноземних держав, Валерій Мішура стверджує, що найбільші гранти отримує Комітет виборців України, який формує "відповідне ідеологічне поле".

Про це він заявив в ефірі програми "Саме той" у вівторок, посилаючись на дані звітів.

За його словами, значна частина організацій, які беруть гранти, отримує від 50 до 200 тисяч доларів, а кожна десята має більше 500 тисяч доларів.

"Ну, найбільше, за моїми підрахунками, сьогодні отримує, скажімо, Комітет виборців України", - сказав Мішура.

"А вони займаються перш за все формуванням, так би мовити, середовища певного ідеологічного, де можна було би впливати і на ідеологічне поле наше, просувати ідеї. Ну, в усякому разі сьогодні це націонал-ліберальні ідеї, які мають слугувати нашому суспільству", - додав він.

Мішура заявив, що Комітет виборців – це "самоназвана організація", оскільки, на його думку, "результатів від Комітету виборців поки що нема ніякого". "Вони в 1999 році, працювали там наглядачами, в 2002, маса порушень різних, а результат нуль", - сказав депутат.

За словами Мішури, через недержавні організації США "клонують свою модель
демократії". "Вони (недержавні організації) займаються легальною розвідкою, вони вивчають ситуацію у країні, політичну ситуацію, з відкритих джерел, роблять дослідження. Скажімо, відносини влади й опозиції, міжпартійні відносини, які проблеми в опозиції і таке інше", - зазначив він.

"Ну, наприклад, скажімо, блок Віктора Ющенка, чи поведе країну у напрямку націонал-ліберальної, скажімо демократії?... Це заявлено вже в 1991 році. Бо, скажімо, оці "гранітоїди", які були створені, вони створені були раніше ще. І спочатку вони працювали за кордоном на розвал Радянського Союзу, а тепер вони перенесли свою дію безпосередньо в ті республіки, які після Радянського Союзу залишились. В тому числі й Україну", - сказав Мішура.

За його словами, "нашоукраїнці" очолюють зараз три інститути, які, "користуються американськими грошима та грошима посольств країн НАТО".

"Скажімо, Інститут виборчого права, який очолює депутат Ключковський, проводить роботу по навчанню членів виборчих комісій. Що ж тут поганого? Вибачне, але, коли проводять закриті семінари й тренінги для певної, скажімо, категорії, куди не пускають журналістів, влада про це не знає. Куди запрошують у якості тренерів представників, скажімо, сербської організації "Отпор" (брала активну участь у поваленні режиму Мілошевичу - УП), або, скажімо, інших", - сказав Мішура.

"До речі, мушу вам сказати, що на багатьох семінарах, от скажімо, громадянин іноземної держави Апекс Григорієс постійно підкреслював, що, скажімо, у нас, в України є єдиний шлях розвитку, це, скажімо, грузинський варіант", - зазначив депутат.

Говорячи про висновки комісії, Мішура зазначив, що "перший висновок полягає в тому, що потрібен закон про слідчі комісії, де було б сказано і про матеріальну базу, і про відповідальність тих членів комісії".

Щодо роботи комісії Мішура сказав, що більшість депутатів саботували її роботу, а "деякі просто взяли документи в цих організацій, те, що вони їм написали, вони те і принесли", "без аналітики".

"Що стосується, скажімо, блоку Юлії Тимошенко, то ми включили до нашої комісії, Олександра Турчинова, то Турчинов жодного разу не був у нас на засіданні комісії", - заявив він.

Як відомо, депутат Турчинов, коментуючи зміст звіту, розданого у п'ятницю депутатам, сказав, що він є "фактично темником АП по дискредитації опозиції".

Читайте також:

КОМУНІСТИ ВИМАГАЮТЬ ЗАБОРОНИТИ НЕДЕРЖАВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ, БО ВОНИ ПРИВЕДУТЬ ДО ВЛАДИ ЮЩЕНКА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування