Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вступу України до НАТО заважає не Кремль, а Банкова

Середа, 26 травня 2004, 18:44
Президент Парламентської асамблеї НАТО Даглас Беройтер запевняє, що Україна може стати членом блоку, незважаючи на протидію Росії.

В інтерв'ю журналістам у середу Беройтер сказав: "Офіційно, неофіційно Парламентська асамблея НАТО неодноразово проголошувала, що двері НАТО відкриті".

Разом з тим, за зізнанням президента ПА НАТО, під час різних зустрічей в ході дводенного візиту він неодноразово чув думку, що "Україна не зможе вступити в НАТО, якщо Росія не підтримає цей вступ".

Беройтер категорично заперечив можливий вплив Росії на ухвалення альянсом рішення про прийняття нових членів.

"Моя відповідь – ні!", – заявив Беройтер. "Це ж саме говорили і щодо Балтійських держав, так говорили і щодо Польщі", - додав він.

Разом з тим президент ПА НАТО зауважив, що "все залежатиме від самої України, від її позиції, від швидкості реформ, які будуть проводитися в Україні".

На думку Беройтера, роком наступного можливого розширення НАТО може стати вже 2007-й.

Разом з тим, Беройтер наголосив, що в короткостроковій перспективі головною умовою для розвитку співпраці і партнерства України з НАТО є проведення восени чесних президентських виборів. При цьому, за його словами, не важливо, хто переможе, а важливо, наскільки демократично проходитимуть вибори.

Відповідаючи на запитання, чому досі, всупереч його заяві напередодні, не оприлюднено рішення щодо рівня участі України в стамбульському саміті НАТО, Беройтер відповів: "Рішення, що приймаються країнами НАТО, це спільні рішення, і, можливо, тому не так швидко це рішення було прийняте".

"Україна попросила ясності в цьому питанні, і я думаю, що невдовзі Україна отримає цю відповідь", - додав він.

Зустріч глав держав, що входять у Північноатлантичний альянс, повинна пройти в Стамбулі 27-28 червня.

***

В ході візиту президент Парламентської асамблеї НАТО мав зустрічі зі спікером Верховної Ради, міністром закордонних справ України, іншими посадовими особами.

Як повідомила прес-служба президента України, 26 травня з Дагласом Беройтером провів зустріч Леонід Кучма.

Співрозмовники обговорили питання євроатлантичної інтеграції України. Даглас Беройтер підкреслив, що у Парламентської асамблеї НАТО “майже одностайно дуже серйозне ставлення до активного співробітництва України з НАТО”.

Леонід Кучма наголосив, що Україна готова до подальшої конструктивної взаємодії з Альянсом, і підтвердженням тому є підписання та виконання Цільового плану “Україна - НАТО” на 2004 рік.

Як повідомляє прес-служба, у ході бесіди сторони торкнулися також теми майбутніх президентських виборів в Україні. Глава держави підкреслив зацікавленість у проведенні демократичних, прозорих виборів та готовність України прийняти численних міжнародних спостерігачів за цим процесом.

Під час зустрічі було обговорено, крім того, питання взаємодії України і ЄС та двостороннього співробітництва із США.

"Українська правда"

Читайте також:

НАТО ще не домовилося, на якому рівні приймати Україну в Стамбулі

НАТО таки покличе Кучму на саміт в Стамбул, але поки про це не каже?

У Польщі ламають голову, чи відмовилася Україна від інтеграції до ЄС

Президент Парламентської асамблеї НАТО попросить Кучму припинити зловживання перед виборами

Буш-старший у Києві порадував усіх: Кучму, Ющенка і Пінчука

Генсек НАТО не виключає, що Кучма й Буш зустрінуться в Стамбулі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування